Gå til sidens hovedinnhold

Obamas bestemor tapte mot kreften

Barack Obama gråt for sin døde bestemor.

Presidentkandidat Barack Obama opplyste mandag at hans bestemor Madelyn Dunham er død. Hun sovnet stille inn på Hawaii, én dag før valget.

Den 86 år gamle damen fikk dermed ikke oppleve resultatet av presidentvalget tirsdag, der hennes barnebarn kan bli USAs første svarte president.

- Det er med stor sorg vi kunngjør at vår bestemor, Madelyn Dunham, har dødd fredelig etter en kamp mot kreft, sa Obama i en uttalelse sammen med sin søster Maya Soetoro-Ng.

(Se Obama tale i Charlotte, North Carolina, natt til i dag. Artikkelen fortsetter under videoen.)

HTML EMBED

- Hun var vår families hjørnesten, en kvinne med usedvanlige ferdigheter, styrke og ydmykhet, sa de to.

I sitt nest siste valgmøte i Charlotte, North Carolina, mandag kveld, sa Obama «hun har dratt hjem, og hun døde fredelig i søvne med søsteren min ved sin side.»

- Jeg vil ikke snakke om dette lenge for det er vanskelig for meg å snakke om, la han til, ifølge CNN.

Tok til tårene
En tydelig rørt Obama måtte flere tørke tårer mens han talte.

- Hun var en av disse «stille heltene» som vi har rundt om i Amerika. De er ikke kjendiser, men hver dag jobber de hardt. De ser etter familiene sine, og passer på sine barn og barnebarn, sa han, og fortsatte:

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Om bare én dag får vi anledning til å hedre alle disse stillferdige heltene i hele USA og i hele Nord-Carolina. Vi kan forandre USA og sikre at deres innsats og deres oppofringer blir hedret. Det er det vi kjemper for.

Obama mottok dødsbudskapet under sin siste innspurt av valgkampen i Jacksonville i Florida. Til tross for den triste beskjeden opplyser valgkampstaben at han velger å fortsette valgkampen.

Viste sympati
Republikanernes presidentkandidat John McCain var tidlig ute med å vise sin sympati i kveld.

- Vår dypeste kondolanse går til Barack Obama og hans familie i sorgen og tapet av deres elskede bestemor. Våre tanker og bønner går til dem når de nå minnes og feirer livet til noen som har hatt en så grunnleggende påvirkning i deres liv, heter det i en pressemelding fra John McCain og hans kone Cindy, ifølge CNN.

Besøkte bestemoren
Det er bare litt over en uke siden Barack Obama tok noen dager fri og avbrøt valgkampen for å besøke sin syke bestemor en siste gang på Hawaii.

LES OGSÅ: Bestemor Obama er syk

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dunham spilte en stor rolle i Obamas oppvekst fra han var ti år da hans mor arbeidet i Indonesia. Obama har ofte brukt referanser til bestemoren under valgkampen, og brukt henne som eksempel i sine taler.

- Hun lærte meg verdier direkte fra Kansas, som å være til å stole på, ta vare på deg selv, kjærlighet til nasjonen. Jobb hardt uten unnskyldninger. Behandle andre folk som du selv vil bli behandlet, sa Obama i en TV-reklame tidligere i år, melder AP.

Oppdro Obama
- Senator Obamas bestemor, Madelyn Dunham, har alltid vært en av de viktigste personene i hans liv. Sammen med Obamas mor og bestefar oppdro hun ham på Hawaii fra han ble født til han gikk ut av college, sa en av Obamas assistenter, Robert Gibbs, i en uttalelse da Obama besøkte den syke bestemoren 23. oktober.

Presidentkandidatens mor, Ann, døde av eggstokkreft da hun var 52 år gammel.

Her er sakene Nettavisen har laget i New York:

Les også: 600.000 på Halloweenfest

Les også: - Alle vil være Obama

Les også: Forbruket raser i USA

Les også: - Det er helt fantastisk

Les også: - Familien min bodde på gaten i tre år

Les også: Pensjonisten Earl (59) må tigge

Les også: - De kommer til å drepe Obama

Les også: - Obama rammes ikke av B-effekten

Les også: - Amerikanere er kunnskapsløse

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken