RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obamas «Big Bang»

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Her er Obamas tre-fronts-krig mot finanskrisen. Den blir dyr.

Ifølge planen skulle Obama og finansminister Timothy Geithner lagt frem den største pakken i finanskrisen mandag. Nå har de lovet å legge den frem tirsdag isteden.

Ifølge washingtonpost.com kan verdien på pakken komme opp i 1,5 billioner dollar.

Det tilsvarer ufattelige 10.080.000.000.000 kroner.

Ikke rart den har fått tilnavnet «Big Bang».

Tidenes spleiselag
Tanken er å lage et gigantisk spleiselag mellom flere staten, en rekke statlige institusjoner og private investorer. Pengene skal brukes til å angripe finanskrisen fra tre fronter.

Den første, som skal være et statlig-privat samarbeid, tar sikte, ifølge New York Times, på å finansiere oppkjøp av de råtne banklånene som er kjernen i finanskrisen. Gulroten til de private investorene er at staten, gjennom Finansdepartementet og sentralbanken, frigjør opp mot 500 milliarder dollar i billige lån for å få private investorer til å ta risikoen som ligger i å kjøpe opp lånene.

Den andre fronten tar sikte på å blokke ut proppen i markedet for bil-, studie- og andre forbrukslån. Prisen på dette anslås til rundt 1 billion dollar eller 6,740 milliarder kroner. Pengene skal blant annet stilles til disposisjon fra det amerikanske Finansdepartementet.

Den tredje fronten retter seg mot USAs største banker. Her skal bankene selv kunne spille inn til myndighetene de trenger for videre drift. Det forutsettes at de pengene som betales ut i denne hjelpepakken skal tilbakebetales på et senere tidspunkt.

Grunnen til at det ikke nevnes noen sum i forbindelse med den tredje fronten er at ingen, ikke engang bankene selv, aner hvor mye urealisert tap de sitter på.

- En del av problemet er at ingen egentlig vet hva bankene har på bok. Nå må vi åpne opp litt og få gjenskapt litt tillit til bankene, sier Obama til washingtonpost.com.

Krav til lederlønninger
Bankene som skal bruke av den tredje fronten står imidlertid overfor strenge krav. De får blant annet ikke lov å ta ut mer lønn enn 500.000 dollar. Bonus utover dette må gis som aksjer som ikke kan innløses før banken har betalt tilbake tilskuddet den har fått av staten.

De kunne imidlertid vært verre.

Ifølge NY Times ville nemlig flere medlemmer av Obamas rådgivere og regjering ha enda strengere reguleringer for å motta statlig hjelp. Blant annet fordi man fryktet reaksjoner på stadig økende arbeidsledighet, folkelig forargelse over bonusene på Wall Street og dårlig håndtering av tiltakspakken fra den forrige presidenten George Bush.

Finansminister Geithner kjempet imidlertid mot ytterligere begrensninger med nebb og klør. Og han vant.

Nå gjenstår det å se hvor mye pakken faktisk kommer til å koste, og hvem som blir sittende igjen med regningen.

Mange frykter at det blir skattebetalerne til tross for forsikringer om at det meste av pengene som blir sendt ut skal betales tilbake med renter fra dem som bruker tiltakspakkene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere