Forretningsmannen Donald Trumps mas om å få se fødselsattesten til USAs president Barack Obama bar til slutt frukter. Onsdag offentliggjorde Det hvite hus det etterlyste dokumentet, som bekrefter at Barack Obama ble født på Hawaii i 1961. Samtidig kommer også andre dokumenter for en dag som kaster lys over Obama-familiens historie.

En journalist fra AZ-Independent har begjært innsyn og fått utlevert et dokument som viser hvordan Barack Obamas far strevde med å vinne tillit hos amerikanske innvandringsmyndigheter og Harvard University.

Ville avvise visumsøknad
I 1961 satte United States Citizenship and Immigration Service inn ressurser på å finne ut hvor mange koner Barack Obama senior egentlig hadde. Det skjedde i forbindelse med behandling av forlenget visum.

Mistenkte flere koner
Barack Obama senior og Ann Dunham, presidentens mor, giftet seg i februar 1961. På det tidspunktet kom mistanken om polygami til uttrykk i sakspapirene som nå er offentliggjort, nemlig at Obama senior i tillegg til kone og barn i Honolulu også hadde en kone i hjemlandet Kenya.

Senere - i 1964 - ble Obama senior nektet studentvisum, delvis fordi Harvard - der han var doktorgradskandidat - ikke var fornøyd med ham og mente hans livsførsel ikke var som ønsket. Dokumenter viser at personer i Harvards ledelse mente han var en upålitelig person. Saken endte med at Barack Obama senior forlot USA frivillig

Må være født i USA
Den utvidede fødselsattesten som ble lagt på bordet etter Trumps lille kampanje viser at Barack Hussein Obama ble født klokka 19.24 den 4. august 1961 ved Kapiolani sykehus i den amerikanske delstaten Hawaiis hovedstad Honolulu.

For å bli president i USA må man være født i landet, være 35 år eller eldre og ha bodd i USA i minst 14 år. President Barack Obama selv mener at den ballen nå bær være lagt død.

- Viktigere ting å bry oss om
- Denne saken har pågått mellom to og to og et halvt år. Vi har viktigere ting å bry oss om, jeg har viktigere ting å bry meg om. Vi har enorme utfordringer der ute, og de får vi ikke gjort noe med hvis vi hele tiden blir distrahert, sa han da han kommenterte offentliggjøringen av den utvidede fødselsattesten.