RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obamas nye plan

Sist oppdatert:
Slik skal den nye presidenten redde amerikansk økonomi.

Lørdag la kommende president Barack Obama fram den mest detaljerte planen hittil for hvordan han vil rydde opp i USAs økonomiske problemer, skriver CNNMoney.com.

Fem hovedmål
I sin ukentlige radio- og videotale la Obama fram det han kaller «the American Recovery and Reinvestment Plan» (Den amerikanske gjenvinnings- og reinvesteringsplanen), som har fem hovedmål:

* fordoble produksjonen av fornybar energi og gjøre offentlige bygg mer energieffektive

* bygge om dårlige veier, bruer og skoler

* modernisere klasserom, laboratorier og bibliotek

* digitalisere helsevesenet

* stoppe økningen av skatter for amerikanske arbeidere.

Tre millioner jobber
- Økonomer fra hele det politiske spekteret er enige om at hvis vi ikke handler raskt og tøft, kan vi oppleve en mye dypere økonomisk nedtur. Derfor trenger vi en plan som ikke bare genererer jobber på kort sikt, men fører til økonomisk vekst og konkurranseevne på lang sikt, sa Obama.

Hovedmålet ifølge Obama er å skaffe tre millioner nye jobber, de fleste i privat sektor. Nærmere to millioner arbeidsplasser forsvant de 11 første månedene i 2008.

5000 milliarder kroner
Planen skal legges fram for Kongressen neste uke.

- Jeg er optimistisk med tanke på at dersom vi kommer sammen og søker løsninger som ikke fremmer én part, eller én gruppes agenda, men alle amerikaneres ambisjoner, da vil vi møte utfordringene i vår ti akkurat slik tidligere generasjoner har møtt sine utfordringer, sa Obama.

I talen sa ikke Obama hva prislappen vil komme på, men hans rådgivere har tidligere uttalt at det vil koste mellom 4700 og 5400 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere