RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obamas viktigste tale

Sist oppdatert:
...samtidig gjør McCain sitt beste for kapre oppmerksomheten.

Under demokratenes landsmøte i natt holdt partiets presidentkandidat Barack Obama sitt livs viktigste tale.

Drøyt 75.000 tilskuere var til stede under talen ved fotballarenaen, Invesco Field, i Denver. Samtidig fulgte millioner av tv-seere med da Obama inntok scenen.

Da Obama gikk på scenen i blitzregnet ved 04.15-tiden norsk tid, tok han seg god tid før han innledet talen. Obama virket preget av stundens alvor og takket for mottakelsen gjentatte ganger.

Deretter innledet talen Obama med å si at han aksepterte nominasjonen som partiets presidentkandidat.

(Saken fortsetter under vinduet)

VIDEO: Hva er «Change»?

260543

Allerede flere timer i forveien var hovedpunktene i talen lekket ut (se under).

Blant de viktigste punktene i talen er løftene om skattekutt til vanlige familier, framfor store selskaper, en satsing på fornybar energi og løftet om å avslutte Irak-krigen på ansvarlig vis.

Illinois-senatoren holdt en inspirerende og god tale som nok klarte å vekke engasjementet til mange amerikanske velgere. Ordene blir også tatt godt i mot av de fleste analytikere som uttalte seg umiddelbart etterpå.

Flere ganger i løpet av talen ble Obama avbrutt av applaus på den fullstappede arenaen, kanskje mest entusiastisk etter å ha lagt ut om planene for å skape flere jobber.

45-års dagen for King-tale
Særlig for den svarte befolkningen i USA er det en stor dag for mange. Obama er den første afroamerikaner som nomineres som presidentkandidat for et av de to store partiene i USA.

Obama aksepterer nominasjonen på dagen 45 år etter Martin Luther King jr. holdt sin berømte «I have a dream»-tale.

- Jeg trodde aldri jeg skulle få oppleve dette i mitt liv, sier John W. Mack, i Los Angeles Urban League til CNN.

- Obamas nominasjon skaper muligheter for å gjennomføre Dr. Kings drøm, fortsetter han.

- Stor dag for USA
Borgerrettsaktivistens eldste sønn, Martin Luther King III, deltok også under oppvarmingen til talen. Fra scenen understreket han hvor stolt faren ville vært om han hadde fått oppleve denne dagen.

VIDEO: Siste dag av demokratenes landsmøte

259646

- Dette er en stor dag for USA. Jeg er sikker på at moren og faren min kikker ned til oss og smiler i dag, sier King III til CNN.

Mot slutten av talen henviste Obama til den legendariske talen til King jr.

- Amerika, sammen kan våre drømmer forenes, sa presidentkandidaten.

- Amerika, vi har ikke råd til å snu, la han til før han takket for seg og han fikk selskap på scenen av kona Michelle, deres to barn og visepresidentkandidat, Joe Biden.

Talen lekket ut
Allerede flere timer før talen fant sted ble hovedpunktene lekket ut. Hovedbudskapet fra Obama var at åtte år med republikansk styre er nok.

- Amerika, vi er bedre enn disse åtte siste årene. Vi er en bedre nasjon enn dette, sa Oabama i talen som ble publisert hos The Boston Globe.

Talen som er forberedt av flere hundre medarbeidere i flere uker hadde tittelen «The American Promise» - det amerikanske løftet.

Obama innledet med å snakke om bakgrunnen sin, om sin far fra Kenya og mor fra Kansas som kom fra enkle kår. Deretter redegjorde han for verdiene han tror på.

Han påpekte at hver og en kan nå sine mål, samtidig som nasjonen står samlet, slik at også neste generasjon kan nå sine mål.

Lover skattekutt
Videre tok han for seg den vanskelige økonomiske situasjonen for mange amerikanere. Han la ansvaret for at disse utfordringene ikke er møtt på en skikkelig måte, over på Washington-politikerne og president Bush.

- Tallene er klare. John McCain har stemt sammen med George W. Bush i 90 prosent av sakene. McCain liker å snakke om vurderingsevne. Men hva sier det om vurderingsevnen når du mener Bush hadde rett 90 prosent av tiden, spurte Obama retorisk.

Han lovte å droppe skattelettelser for selskaper som la ned amerikanske arbeidsplasser og la driften til andre deler av verden. I stedet vil han kutte i formuebeskatningen for mindre bedrifter.

Obama lovte også kutt i skattene for 95 prosent av alle amerikanske familier.

Les mer av utdragene hos Boston Globe (ekstern lenke)

Energi-satsing
Illinois-senatoren satt også som mål at USA i løpet av en tiårsperiode, ikke lengre skulle være avhengig av olje fra Midtøsten. Obama sier han vil satse på å utvikle ren teknologi for å utnytte kullkraft og tryggere alternativer for kjernekraft.

- Jeg vil investere 150 milliarder dollar i løpet av de neste ti årene i rimelig og fornybar energi - som vindkraft, solenergi og neste generasjon med biodrivstoff. Det vil føre til nye industrimarkeder og fem millioner nye jobber som vil være godt betalt, og aldri kan settes ut til andre deler av verden, fortsatte Obamas tale.

Vil avslutte Irak-krigen
Mot slutten tok han for seg utenriks og sikkerhetspolitikk. Obama lovet at han ikke vil nøle med å forsvare nasjonen, men at han aldri vil sende soldater i felten uten et klart oppdrag og full støtte hjemmefra.

- Jeg vil avslutte krigen i Irak på en ansvarlig måte og stanse kampene mot al-Qaida og Taliban i Afghanistan, lovte Obama.

Han påpekte også viktigheten av å hindre at Iran får utvikle kjernefysiske våpen. Dette vil Obama hindre ved hjelp av direkte diplomati.

- Jeg vil gjenreise vårt moralske omdømme, slik at USA igjen er det beste håpet for alle som ønsker frihet, et liv i fred og ønsker en bedre framtid, het det i talen.

McCain-stunt?
Samtidig gjorde republikanernes John McCain sitt beste for at han også skal få noe av oppmerksomheten. Tidlig torsdag ble det kjent av McCain hadde bestemt seg for hvem han ønsker som visepresidentkandidat.

I følge nettsiden Drudgereport.com skal republikaneren ha vurdert å lekke navnet på sin kandidat i samme øyeblikk som Obama gikk på scenen, for å kapre oppmerksomheten fra de store tv-stasjonene. Dette ble avvist av McCain-leiren før Obamas tale.

Les også: - McCain har bestemt seg

Torsdag lanserte McCain-leiren reklamefilmen som er kalt historisk og spennende. I filmen ser McCain inn i kamera og gratulerer sin konkurrent.

- I morgen er vi på'n igjen. Men i kveld, senator: Godt jobba, sier McCain i filmen som markerer et skifte fra republikanernes negative tv-reklamer de siste ukene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere