Gå til sidens hovedinnhold

- Obduksjon viser ingen sovemidler hos Moland

En blodprøve tatt av Tjostolv Moland i Kongo av en norsk patolog skal ikke vise noe tegn til det beroligende middelet benzodiazepiner.

Oslo (NTB): Påtalemyndigheten i Kongo tiltalte denne uken Joshua French for drap på cellekameraten nettopp fordi det var funnet spor av dette middelet, men den norske obduksjonen viser ikke tegn til dette, skriver VG.

Den norske patologen utførte blodprøvene for Kripos få dager etter at Tjostolv Moland ble funnet død på fengselscellen i Kongo 18. august. Prøven viser ikke spor verken etter benzodiazepiner eller nedbrytningsstoffet som dannes i etterkant, skriver avisen.

Norske rettsmedisinere har tidligere sagt at funn av benzodiazepiner i blodet til Moland er å betrakte som uinteressant fordi middelet er svært vanlig og ikke spesielt oppsiktsvekkende å finne i blodet, hvis det da ikke er snakk om uvanlig store mengder.

Den endelige obduksjonsrapporten er ennå ikke klar, men ifølge avisen skulle den foreligge hos Rettsmedisinsk institutt sent tirsdag.

Kai Eide bistår i Kongo

Kai Eide reiser torsdag til Kongo som ny spesialutsending i French-saken i Kongo, bekrefter Utenriksdepartementet overfor NTB.

Nyheten om at UD setter toppdiplomaten Kai Eide på Kongo-saken, nådde raskt fram til fengslede Joshua French onsdag.

– Jeg oppfatter at UD tar dette meget alvorlig, og jeg takker for støtte, sier French til VG.

French sier han aldri er blitt konfrontert med opplysningene om at Tjostolv Moland var dopet ned.

- Han kunne i teorien gjemt medisiner for meg, men vi har begge et konservativt forhold til narkotika og slike midler, og som Kripos-undersøkelsene viser er det bare tull at han skal ha hatt dette i seg, sier French til avisen.

Den tidligere diplomaten, som blant annet har vært FNs spesialutsending til Afghanistan og Norges ambassadør både til OSSE og NATO, overtar etter Andreas Gaarder, som flere ganger har vært i Kongo som spesialutsending.

- Dramatisk vending
- Konsulærsaken i Kongo har tatt en ny dramatisk vending, og vi stiller oss helt uforstående til tiltalen som kongolesiske myndigheter nå har tatt ut mot French. Utenriksdepartementet legger ned betydelige ressurser i å få saken løst slik at French kan få reise tilbake til Norge. Å få til dette vil fortsatt ha høyeste prioritet fremover, understreker utenriksminister Børge Brende (H).

Brende sier at statsminister Erna Solberg (H) og Kongos president Joseph Kabila er enige om at saken med Joshua French nå må løses. Møtet mellom de to fant sted under minneseremonien for Nelson Mandela i Johannesburg tirsdag.

- Tett dialog
- Dette skal følges opp med tett dialog mellom Kongo og Norge fremover. Eide reiser nå til Kinshasa blant annet for å legge til rette for en slik prosess. Videre vil Eides hovedoppgave være konsulær oppfølging av Joshua French og påse at hans humanitære rettigheter ivaretas, sier utenriksminister Brende.

Kai Eide skal ha en tett dialog med sentralmyndighetene i Kinshasa, og målet er ifølge Brende å komme til enighet med kongolesiske myndigheter om en løsning i saken. (©NTB)

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken