*Nettavisen* Nyheter.

Obduksjonsrapporten etter drapet på 15-åring: - Kvelning

Mindreårig kritisk skadd etter voldshendelse Kapp, Østre Toten 20191009. En mindreårig er funnet kritisk skadd etter en voldshendelse i en privatbolig på Kapp i Østre Toten. Personen er fløyet til Ullevål sykehus i Oslo med livstruende skader.

SIKTET FOR DRAP: Mannen (44) som var siktet for drapsforsøk på sin 15 år gamle sønn på Kapp i Østre Toten kommune, er nå siktet for drap etter at gutten mandag døde av skadene han ble påført. Mannen erkjenner straffskyld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix .

Den foreløpige obduksjonsrapporten i forbindelse med 15-åringen på Kapp på Toten som døde mandag 4. november, viser at gutten trolig døde av kvelning.

07.11.19 19:59

Ut over dette ønsker ikke politiet å kommentere dødsårsak ytterligere. Det samme gjelder motiv og andre forhold rundt hendelsen, melder politiet i Innlandet i en pressemelding torsdag kveld.

- Nå har politiet fått en foreløpig obduksjonsrapport, og det vil ta noe tid før den endelige rapporten er klar, sier påtaleansvarlig Mari Lauritzen Hasle i pressemeldingen.

Les også: Drapssiktet far på Toten varetektsfengsles i nye åtte uker

Utvidet siktelse

Mannen (44) som er siktet for drap på sin 15 år gamle sønn på Toten, ble torsdag varetektsfengslet i åtte nye uker.

Siktelsen mot guttens far ble endret til å gjelde drap tirsdag 5. november, etter at gutten døde dagen før. Siktede ble forelagt den endrede siktelsen tirsdag ettermiddag.

- Siktede ble også avhørt av politiet denne ettermiddagen, sier Hasle i pressemeldingen.

Mannen har vært varetektsfengslet siden 10. oktober. Fengslingsmøtet torsdag ble holdt som kontorforretning. Siktede samtykket til fortsatt varetekt i avhør tidligere denne uka.

Innlandet politidistrikt opplyste til NTB torsdag formiddag at 44-åringen erkjenner straffskyld. Mannens forsvarer, advokat Håvard Fremstad, skriver i en SMS til NTB at han ikke har noen kommentarer utover det som fremgår av fengslingskjennelsen.

Les også: Politiet mener Toten-drapet bærer preg av planlegging

Seksuelle overgrep og frihetsberøvelse

Den 15 år gamle gutten ble funnet livløs i en bolig på Toten i Oppland om morgenen 9. oktober. Politiet hadde da mottatt melding om voldshendelsen.

Faren erkjente drapsforsøk på sønnen. Han har forklart seg detaljert i flere avhør og samarbeidet med politiet.

I tillegg til drap, er han også siktet for seksuell omgang med sin egen sønn, før han ble 14 år, samt frihetsberøvelse av guttens mor.

Klikk på bildet for å forstørre. En 15 år gammel gutt ble onsdag funnet kritisk skadd etter en voldshendelse i en privatbolig på Kapp i Østre Toten. Personen ble fløyet til Ullevål sykehus i Oslo med livstruende skader.

DØDE: En 15 år gammel gutt ble funnet kritisk skadd etter en voldshendelse i en privatbolig på Kapp i Østre Toten, og ble fløyet til Ullevål sykehus i Oslo med livstruende skader. Senere døde ham av skadene.  Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Nå er altså siktelsen utvidet, og mannen er siktet for drap, frihetsberøvelse og overgrep.

Det er ennå ikke kjent hvordan 44-åringen stiller seg til den utvidede siktelsen. Mannens forsvarer, advokat Håvard Fremstad, skriver i en SMS til NTB at han ikke har kommentarer utover det han har uttalt om saken tidligere.

Les også: Uavklart helsetilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten

- Bærer preg av planlegging

Politiet mener det er forhold rundt drapet på Toten som bærer preg av planlegging.

Etterforskningsleder Melby bekrefter overfor Oppland Arbeiderblad funn av strips og andre gjenstander i og ved boligen som kan tyde på at voldshendelsen ikke skjedde i affekt.

– Det er forhold som bærer preg av noe planlegging, sier Melbye til avisa.

44-åringen er også siktet for seksuelle overgrep mot gutten og for frihetsberøvelse av guttens mor.

– Hun skal ha blitt låst inne på et soverom i huset da drapshandlingen skjedde. Hun kom seg ut på balkongen og fikk varslet en person som var i nærheten, sier politiadvokat Mari Lauritzen Hasle.

Etterforskningen er inne i en avsluttende fase, men Melbye tilføyer at det gjenstår avhør av noen få vitner.

– Siktede er blitt avhørt to ganger, og han har forklart seg i tråd med det vi mener er sannheten. Han har blant annet deltatt i en rekonstruksjon, sier etterforskningslederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag