*Nettavisen* Nyheter.

OBS-varsel: Regnværet på Sør- og Østlandet kan bli ekstremt

Slik så det ut i Lørenskog i begynnelsen av september. Nok en gang er det fare for store nedbørsmengder og flom. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Meteorologene har økt overvåkingen av regnværet som treffer Øst- og Sørlandet. Det er første skritt på veien mot å erklære et eventuelt ekstremvær.

Enkelte steder i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud kan det fram til tirsdag kveld komme store mender regn, ifølge Meteorologisk institutt.

– Et lavtrykk i sørlige del av Nordsjøen dirigerer fra natt til tirsdag et kraftig nedbørområde inn mot sørlige del av Sør-Norge. Fram til tirsdag kveld kan det ventes 50-90 millimeter nedbør en del steder i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og sørlige Buskerud. Noe mindre mengder i Østfold, Oslo og Akershus, heter det i varselet sendt ut mandag ettermiddag.

OBS-varsel

Det første OBS-varselet ble sendt ut allerede søndag, og mandag kunngjorde Meteorologisk institutt at det er over i fase A – økt overvåkning – i en eventuell varsling av ekstremvær. Det er først i fase B at uværet får navn.

I fase A oppfordres folk til å sjekke TV, radio og internett for oppfølgende meldinger.

Det siste ekstremværet som rammet Norge, var Ole, som i februar ga sterk vind i Trøndelag, Nordland og Troms. Dermed vil det neste ekstremværet få en kvinnenavn på P.

Mye regn

Enkelte stedet har allerede fått mye regn. Mest har det kommet i Senumstad i Aust-Agder sist døgn, med 90,1 millimeter. Og mer skal det altså bli.

– Det blir størst nedbørsintensitet mandag kveld, natt til tirsdag og første del av tirsdag, sier statsmeteorolog Per Egil Haga til Yr.

Et nytt lavtrykk torsdag vil gi kraftig nedbør i Sør-Norge.

– Det er et potensial for om lag 50-100 millimeter nedbør på 24 timer gjennom torsdag i områdene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Også Østfold, Oslo og Akershus kan torsdag være utsatt for nedbør på om lag 50 millimeter, skriver Meteorologisk institutt.

Trafikkproblemer

De store nedbørsmengdene skaper problemer i trafikken, og både Statens vegvesen, politiet og Meteorologisk institutt oppfordrer folk til å ferdes forsiktig i trafikken mandag og tirsdag. Agderposten skriver at mange veier i distriktet opplever problemer på grunn av vannmassene.

Fylkesvei 3 i Aust-Agder er stengt mellom Lindland og Akland i Risør på grunn av flom. Også fylkesvei 418 Neset, på strekningen Moland – Egddalen er stengt.

I Telemark oppfordres folk til å kjøre forsiktig på fylkesvei 41 mellom Vråliosen og Vrådal i Kvitseid på grunn av vann i veien, melder NRK.

Flomvarsel

Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut flomvarsel med faregrad 3 for Aust-Agder og Telemark. Faregrad 3 innebærer at kommune og fylkesmann anbefales å ha økt beredskap. Bebyggelse og infrastruktur nær vassdrag er spesielt utsatt.

Det er også fare for lokale oversvømmelser på grunn av raskt økende vannføring i bekker og småelver. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.