RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik så det ut i Lørenskog i begynnelsen av september. Nok en gang er det fare for store nedbørsmengder og flom.
Slik så det ut i Lørenskog i begynnelsen av september. Nok en gang er det fare for store nedbørsmengder og flom. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

OBS-varsel: Regnværet på Sør- og Østlandet kan bli ekstremt

Meteorologene har økt overvåkingen av regnværet som treffer Øst- og Sørlandet. Det er første skritt på veien mot å erklære et eventuelt ekstremvær.

Enkelte steder i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud kan det fram til tirsdag kveld komme store mender regn, ifølge Meteorologisk institutt.

– Et lavtrykk i sørlige del av Nordsjøen dirigerer fra natt til tirsdag et kraftig nedbørområde inn mot sørlige del av Sør-Norge. Fram til tirsdag kveld kan det ventes 50-90 millimeter nedbør en del steder i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og sørlige Buskerud. Noe mindre mengder i Østfold, Oslo og Akershus, heter det i varselet sendt ut mandag ettermiddag.

OBS-varsel

Det første OBS-varselet ble sendt ut allerede søndag, og mandag kunngjorde Meteorologisk institutt at det er over i fase A – økt overvåkning – i en eventuell varsling av ekstremvær. Det er først i fase B at uværet får navn.

I fase A oppfordres folk til å sjekke TV, radio og internett for oppfølgende meldinger.

Det siste ekstremværet som rammet Norge, var Ole, som i februar ga sterk vind i Trøndelag, Nordland og Troms. Dermed vil det neste ekstremværet få en kvinnenavn på P.

Mye regn

Enkelte stedet har allerede fått mye regn. Mest har det kommet i Senumstad i Aust-Agder sist døgn, med 90,1 millimeter. Og mer skal det altså bli.

– Det blir størst nedbørsintensitet mandag kveld, natt til tirsdag og første del av tirsdag, sier statsmeteorolog Per Egil Haga til Yr.

Et nytt lavtrykk torsdag vil gi kraftig nedbør i Sør-Norge.

– Det er et potensial for om lag 50-100 millimeter nedbør på 24 timer gjennom torsdag i områdene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Også Østfold, Oslo og Akershus kan torsdag være utsatt for nedbør på om lag 50 millimeter, skriver Meteorologisk institutt.

Trafikkproblemer

De store nedbørsmengdene skaper problemer i trafikken, og både Statens vegvesen, politiet og Meteorologisk institutt oppfordrer folk til å ferdes forsiktig i trafikken mandag og tirsdag. Agderposten skriver at mange veier i distriktet opplever problemer på grunn av vannmassene.

Fylkesvei 3 i Aust-Agder er stengt mellom Lindland og Akland i Risør på grunn av flom. Også fylkesvei 418 Neset, på strekningen Moland – Egddalen er stengt.

I Telemark oppfordres folk til å kjøre forsiktig på fylkesvei 41 mellom Vråliosen og Vrådal i Kvitseid på grunn av vann i veien, melder NRK.

Flomvarsel

Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut flomvarsel med faregrad 3 for Aust-Agder og Telemark. Faregrad 3 innebærer at kommune og fylkesmann anbefales å ha økt beredskap. Bebyggelse og infrastruktur nær vassdrag er spesielt utsatt.

Det er også fare for lokale oversvømmelser på grunn av raskt økende vannføring i bekker og småelver. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere