RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Observatørene gir tommelen opp for valget i Tyrkia

Sist oppdatert:
Valgobservatørene fra OSSE mener søndagens valg i Tyrkia stort sett gikk riktig for seg, men er bekymret over manglende pressefrihet i landet.

– Jeg var imponert over å se hvor ivrige folk var etter å stemme, sier OSSE-observatørenes leder Vilija Aleknaitė Abramikienė i en kunngjøring.

20 partier stilte liste i valget, og alle hadde i stor grad anledning til å føre valgkamp, noe de også gjorde, selv om det var mange tilfeller av angrep mot partikontorer og valgarbeidere, konstaterer observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

OSSE minner samtidig om hvilke demokratiske utfordringer Tyrkia har og er særlig bekymret over mangelen på pressefrihet.

– Flere medier og journalister som var kritiske til regjeringspartiet i valgkampen, ble gjenstand for press og trusler, slår observatørene fast.

Sperregrensen på 10 prosent for å få plass i nasjonalforsamlingen er også en demokratisk utfordring, mener OSSE.

Tyrkia går uviss framtid i møte

President Recep Tayyip Erdogan og hans Rettferds- og utviklingsparti (AKP) jakter på koalisjonspartnere i Tyrkia, noe de trenger for å kunne styre videre. Foreløpig har jakten vært resultatløs.

AKP gikk kraftig tilbake og mistet sitt flertall i nasjonalforsamlingen i søndagens valg, men endte likevel opp som klart størst med drøyt 41 prosent av stemmene.

Nå starter jakten på koalisjonspartnere, noe som kan bli vanskelig. Ingen av de største opposisjonspartiene vil sitte i regjering med AKP, og utfallet kan derfor bli nyvalg.

Rotete bilde

– Det politiske bildet er svært rotete, mener den svenske Tyrkia-eksperten Paul Levin.

Han viser til at AKP nesten har mistet hver femte velger siden forrige valg og tror at partiet vil få store vansker med å sikre et stabilt regjeringsgrunnlag.

– AKP får trolig i oppdrag av presidenten å forsøke å danne en regjering. Men en minoritetsregjering uten støtte fra andre partier vil ikke holde, så det er stor risiko for nyvalg, sier Levin, som leder Institutt for Tyrkia-studier ved universitetet i Stockholm.

Optimist

Visestatsminister Numan Kurtulmus tror statsminister Ahmet Davutoglu vil lykkes med å finne koalisjonspartnere innen fristen, men understreket mandag at det ellers ligger an til nyvalg.

En regjeringskoalisjon uten AKPs deltakelse er helt utelukket, mener han, og viser til at partiet fikk klart størst oppslutning i valget.

Dersom AKP danner en mindretallsregjering, vil det være første gang siden partiet kom til makten i 2002.

Nei til samarbeid

Ingen av de tre største opposisjonspartiene har så langt vist vilje til å samarbeide med AKP.

Det republikanske folkepartiet (CHP), det sekulære partiet som en gang ble ledet av Tyrkias landsfar Mustafa Kemal Atatürk, fikk 25 prosent av stemmene i søndagens valg.

Det høyrenasjonalistiske aksjonspartiet MHP ble tredje størst med 16,5 prosent av stemmene.

Den største overraskelsen var det imidlertid kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP) som sto for, ved å sikre seg 13 prosent av stemmene og dermed også nærmere 80 representanter i nasjonalforsamlingen.

Slag mot Erdogan

Både HDP og CHP har gjort det klart at valgresultatet satte en stopper for Erdogans plan om å gjennomføre grunnlovsendringer som ville ha sikret ham selv mer makt.

– Dette er et direkte slag mot Erdogans plan om å endre styresett fra parlamentarisme til presidentstyre, sier den svenske riksdagspolitikeren Evin Cetin som fulgte søndagens valg i kurdiske Diyarbakir.

Mange observatørene ser på HDP som den mest naturlige koalisjonspartneren for AKP, ettersom partiet tidligere har vært sentrale i forhandlingene mellom styresmaktene i Ankara og den kurdiske minoriteten i landet.

Polarisert

– AKP har dominert Tyrkia og tyrkisk politikk de siste 13 årene, og Erdogan har oppført seg mer og mer autoritært. Det går nå et stort skille mellom AKP og de øvrige partiene, mener Levin.

– Det er vanskelig å se for seg at noen av opposisjonspartiene vil samarbeide med AKP, i kjølvannet av en så polarisert valgkamp. Men det er fortsatt for tidlig å si, sier Levin.

HDPs framgang skyldes trolig at partiet har greide å sanke stemmer fra liberale og venstreorienterte tyrkere, og både kvinner og homofile er dessuten kvotert inn.

– Langt flere kvinner er nå representert i nasjonalforsamlingen og plutselig er også spørsmålet om homoseksuelles rettigheter løftet opp på dagsorden, sier Levin.

Fakta om valgresultatet i Tyrkia:

* Rettferds- og utviklingspartiet (AKP) fikk 41 prosent og ligger dermed an til å få 258 av de 550 setene i nasjonalforsamlingen

* Det republikanske folkepartiet (CHP): 25 prosent, kan få 132 seter

* Det nasjonale aksjonspartiet (MHP): 16,5 prosent, kan få 80 seter

* Folkets Demokratiske Parti (HDP): 13 prosent, kan få 80 seter

* I alt 20 partier stilte ved valget, men sperregrensen for å bli valgt inn i nasjonalforsamlingen var på hele 10 prosent.

(Kilde: AFP, NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere