– Du må være Altas store helt i dag?

– Altas helt, jeg liker å se på meg selv som det. Det er koselig, dette. Responsen jeg har fått er helt rå, sier Odd-Arne Nilsen til Nettavisen.

Nilsen har nemlig løst ordførerkjede-mysteriet i Alta, som har vært en uløst gåte siden 2016. Det ved hjelp av tips fra bygdesamfunnet, litt tålmodighet og en metalldetektor.

Saken ble først omtalt av Kronstadposten.

En junidag i 2016 brøt innbruddstyver seg inn på rådhuset i Alta. Tyven ble tatt, men vedkommende nektet å si noe om hvor tyvgodset hadde tatt veien. Siden har ordførerkjedet vært som sunket i jorda og det ble ansett som tapt for godt. I 2018 gikk kommunen til og med til anskaffelse av et nytt ordførerkjede.

Men takket være Nilsen har historien om ordførerkjedet fått en ny vending.

Fikk ledetråder av folk i bygda

– Du må fortelle litt om hvordan du fant ordførerkjedet!

– Jeg flyttet til Alta for seks-syv år siden. Da var saken om at ordførerkjedet i Alta var stjålet oppe i media. Jeg har aldri helt glemt den saken, og den har pirret nysgjerrigheten min, forteller Nilsen.

Så de siste seks årene har han hatt saken i bakhodet, og da han gikk til innkjøp av en metalldetektor i fjor begynte han å høre litt rundt om hvor det kan ha forsvunnet.

– Jeg kontaktet først politiet for å høre om hvor de hadde lett, men der fikk jeg ikke mye å gå etter. Da jeg snakket med folk i bygda derimot, fikk jeg tips. Bygdedyret har svar, sier han.

– F*** meg full klaff

Nilsen sier videre at han og en venninne da dro til plassen de hadde fått tips om å undersøke nærmere.

– Første tur var bomtur, men etter at vi hadde lett i fem timer den andre turen ble det faen meg full klaff, sier nordlendingen entusiastisk.

Under noe torv kunne de skimte noe som glinset. Da de fjernet torven åpenbarte altså Altas tapte ordførerkjede seg.

– Hva tenkte du da du fant det?

– Det var stor stas da vi lettet på torva og så hva som lå der. Helt sykt rett og slett, sier Nilsen og forklarer at de aldri hadde trodd at de skulle finne det så raskt.

Da ordførerkjedet var sikret kunne ikke Nilsen annet gjøre enn å kontakte ordføreren i Alta, Minica Nieslen (Ap), for å overbringe nyheten om funnet.

– Jeg ringte henne med en gang. Hun var på butikken og ble helt fra seg av glede, sier han.

Ordføreren gliste fra øre til øre

Onsdag har Nilsen også møtt ordføreren i Alta for å overbringe den inntil nylig tapte kommune-juvelen.

– Der var det glis fra øre til øre, sier han og avslører også at det vanket en finnerlønn også.

Han sier at han hadde et håp om at han kanskje kunne bli utnevnt til æresborger av Alta, eller at han skulle få overrakt en bynøkkel. Men nøyaktig hva finnerlønnen var vil ikke Nilsen avsløre. Han sier imidlertid:

– Det ble litt mynt i kassa, det ble det, sier han hemmelighetsfullt og poengterer at finnerlønn aldri var motivasjonen, men at det å løse mysteriet var drivkraften.