Odd-Egil våknet av at noen prøvde å stjele traileren hvor han sov

TRAILERSJÅFØR: Odd-Egil Heggås våknet av at noen trødde på stigtrinnet bak sjåførkahytten på trekkvogna. Innfelt kontaktene som gir lys på tilhengeren, var koblet fra.

TRAILERSJÅFØR: Odd-Egil Heggås våknet av at noen trødde på stigtrinnet bak sjåførkahytten på trekkvogna. Innfelt kontaktene som gir lys på tilhengeren, var koblet fra. Foto: Ranghild Gustad (Nordlys)

- Jeg tenkte først at det trolig var dieseltyver.

Trailersjåfør Odd-Egil Heggås er glad for at han sover så lett. Han hadde parkert for å ta sin pålagte ni timers døgnhvile. Klokka 04.30 våknet han fordi noen steg opp på stigtrinnet bak førerkahytten, og bilen rørte litt på seg.

Heggås tittet ut bak gardinen, og så en mann ved dieseltanken på traileren.

– Heldigvis er jeg lettsovet. Jeg tenkte først at det trolig var dieseltyver som var på ferde, sier Heggås til Nordlys.

Stakk av

Han kledde på seg og gikk ut. Da merket tyvene at han var der og stakk av.

– De ropte noe til hverandre på et uforståelig språk, og så forsvant de sørover i retning mot Målselv.

Da Heggås kom ut, oppdaget han at tyvene ikke hadde vært ute for bare å stjele litt diesel, De hadde trolig planer om å stjele trekkvognen på traileren. I alle fall hadde de begynt å sveive ned støttelabbene på tilhengervogna, som man må gjøre hvis man vil koble den fra trekkvogna.

VAR LØSNET: En av disse kontaktene som gir lys på tilhengeren, var koblet fra. Foto: Ragnhild Gustad (Nordlys)

– Seinere etter at jeg hadde begynt å kjøre videre, ble alt mørkt på tilhengervogna. Jeg stoppet for å sjekke, og oppdaget at en av lyskontaktene også var koblet fra, forteller Heggås.

Kontaktene gir strøm fra trekkvognen til lysene på tilhengervognen. At kontaktene var koblet fra, er ytterligere et tegn på at planen var å stjele hele trekkvognen.

– Alt tyder på at de trodde bilen var hensatt for helga, og at planen var å stikke av med trekkeren, sier Heggås.

En slik trailer som Odd-Egil Heggås kjører, koster omkring 2,5 millioner kroner. Trekkvognen alene koster 1,5 millioner kroner.

STØTTEFOT: Tyvene hadde begynt å sveive ned disse støttefotene på tilhengeren. Planen var sannsynligvis å koble den fra og stjele trekkvogna. Foto: Ragnhild Gustad (Nordlys)

Lastet med fiskeslog

Tankvognen på traileren var fullastet med fiskeslog som han hadde vært og hentet i Flakstadvåg på Senja. Fiskesloget skulle leveres i Djupvik i Nord-Troms.

Men Heggås hadde onsdag kveld kjørt såpass mye, at han måtte ta sin pålagte døgnhvile, og parkerte på Finnsnes for å sove før han kjørte videre til bestemmelsesstedet.

Han har videokamera montert i frontruta, og koblet den til PCen for å sjekke. Videoen har fanget inn to biler. En nyere hvit Ford Fiesta eller Ford Focus, og en eldre svart Mercedes. Videoen har også fanget inn ene av tyvene, en svartmusket mann med halvlangt mørkt bustete hår som Heggås beskriver som en typisk østeuropeer.

Videokameraet er innstilt slik at det automatisk overspiller tidligere opptak etter fem timer, og Heggås glemte å lagre videoopptaket, før han la seg til å sove videre etter at tyvene var forsvunnet.

– Jeg var nok for trøtt akkurat da, sier han.

Selv om han så bare en person, tror han at de må ha vært minst tre personer. De hadde jo to biler selv, i tillegg til at noen også måtte kjøre traileren.

Les flere saker fra Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.