(iFinnmark) Man kan lure på om det er forsvarlig å holde brøytearbeidet gående i det vinden måles til 50 meter i sekundet.
Odd Eilert Persen, eier av selskapet Selvaste Persen Maskin AS, brøyter på Nordkinnhalvøya og står på helt til det blir for farlig. Natt til mandag ble det likevel nok, selv for Persen.
Han mener at veiene må brøytes uansett, i alle fall så langt det lar seg gjøre.
Persen forteller at han har opplevd at dører på kjøretøyene nærmest blåser av sted i løpet av en natt på jobb, og at vinden omtrent kaster dem av veien.
– Vi har til tider vært i grenseland, men det har gått bra. Selv vi har en grense, altså. Den ble faktisk nådd her om dagen, sier Persen.
SE VIDEO: Odd Eilert Persen på jobb (Se ytterligere en video lenger ned i saken):
Ingen får være med over
I Statens vegvesens 2022-rapport om opplæring i vinterdrift for operatører står det følgende om god sikt og blikkontakt:
«Trafikantene må kunne få øyekontakt med maskinfører, slik at de vet at de er sett. God sikt både inn og ut av førerhytta er viktig for trafikksikkerhet og trygghetsfølelse. Maskinfører må ha god oversikt over omgivelsene fra førersetet og være oppmerksom på blindsoner. Ryggekamera er et godt supplement, spesielt dersom sprederen blokkerer sikten.»
Dette er Persen selvsagt innforstått med.
– Det er derfor bommen da går ned slik at vi kan fortsette å jobbe uten risiko for å møte andre. Ingen biler får bli med oss over fjellet da, understreker han.
Det verste marerittet
Hvis bommen forblir åpen mens det verste uværet herjer, kan det få tragisk utfall.
– Tenk om en personbil blir stående fast på fjellet, og går ut av bilen for å hente hjelp. Da vil du aldri finne bilen din igjen, sier han.
Det er også et annet mulig scenario som Persen knapt orker å tenke på.
– Brøytemannskapet har ikke sjans til å se en person som er ute og går langs veien. Det er vårt største mareritt. Du må aldri finne på å gå ut av bilen. Bli sittende og sett på alt du har av lys for å markere at bilen står der. Det er det eneste vi klarer å få øye på i slikt vær, understreker Persen.
Les også (+): Null sikt for Gørill og Ole på vei hjem: – Vi burde startet tidligere
Nødt til å holde standard
– Hva med mannskapets sikkerhet? Er det forsvarlig å fortsette brøytejobben i slikt vær?
– Når bommen går ned, og vi kan jobbe uten fare for å møte andre, er det trygt. Vi må uansett forsøke å holde en viss standard på veiene, svarer Persen.
Videre forklarer han at det er livsviktig for en eventuell blålys-utrykning – brannvesen, ambulanse eller politi.
– Men når vi bikker vindkast på 50 meter i sekundet, er det på tide å avslutte for natten. Da er det ikke forsvarlig lenger. Dermed satte vi strek natt til mandag, legger han til.
Aldri redd
Undertegnede er søring, og da kan det heftige uværet til tider være skremmende.
Finnmarkingen Persen må nærmest flire av spørsmålet om han noen gang kjenner på frykt i løpet av arbeidstimene.
– Nei, man kan ikke være redd. Men respekten for været skal man alltid ha med seg, sier Persen bestemt.
Ifølge han kommer man ikke langt uten den.
– Da har du egentlig ingenting å gjøre her. På Nordkinnhalvøya får man det ypperste av det ypperste. Det er ingen tvil om at værforholdene er tøffe. Du vet aldri hva som kan komme eller hva som møter deg, sier han.
Les også: Avisrunden: Hytta ble okkupert i over ett år: – Jeg vil vaske ut mannen
Dior-sko
Persen skryter av finnmarkingene.
– De har respekt for været. Stenges bommen, slik at vi kan brøyte på forsvarlig vis, viser de full forståelse for det. Folk, enten de bor i Gamvik, Nordkapp eller Alta, er vant til vær og vind. De vet hvordan det er og maskinene våre går hele tiden for at folk skal kunne komme seg fram. Det er aldri gnell å få, sier han.
Søringene har Persen derimot lite til overs for i denne sammenhengen.
– De sutrer fra sekundet de detter ut av luka til mor. Får de fem centimeter med snø, går de rundt i Dior-sko og roper i media. Det er helt skandale, påpeker Persen.
Møkka lei
De siste dagene skal han ha blitt kontaktet av flere riksmedier. Både TV 2, VG og NRK.
– Jeg orker ikke å uttale meg så mye om det, men jeg sa litt til NRK da, innrømmer Persen.
Han er nemlig av den oppfatning av at journalistene som tar kontakt med han, mener han er for hard mot søringene.
– Jeg er møkka lei søringer. De er kunnskapsløse og hjelpeløse. Det er en skam for nasjonen at vi påstår at vi er født med ski på beina. I store deler av landet er det nærmest «unntakstilstand» nå på grunn av litt snø. Jeg håper ikke du er søring, sier Persen etter en ørliten tordentale.
– Jo da, men det går bra. Bare fortsett.
Persen inviterer gjerne noen søringer nordover for en skikkelig væropplevelse. Han trekker fram både statsministeren og finansministeren.
– Her snør det oppover. Søringene må få se det, kjenne det på kroppen, avslutter «selveste» Persen.