RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oddbjørns sønn har sittet to år i fengsel uten dom

Siden sommeren 2012 har sønnen til Oddbjørn Mikkelsen sittet fengslet i Kaunas i Litauen. - Vi har fått minimalt med hjelp fra UD, sier faren.

(Nordlys.no): – Det verste er at vi ikke får vite noe som helst. Hvordan kan de sitte der i bortimot to år uten at noe skjer – uten at de får en dom?

Det sier Oddbjørn Mikkelsen. Han er far til en av tre tromsømenn i 20-årene som ble arrestert i Litauen i juni 2012.

Nordlys har tidligere fortalt hvordan de tre ble tatt for røyking av marihuana på et kjøpesenter i byen Kaunas. Under påfølgende ransaking ble det så funnet 866 narkotiske tabletter, og litauisk politi mener resepten de hadde var forfalsket.

Stadige utsettelser

– De har innrømt hva de har gjort, og jeg forsvarer ikke handlingene. Men hvorfor tar det så lang tid, spør Mikkelsen.

Etter pågripelsen 27. juni 2012 gikk det flere uker før familiene hjemme fikk vite hva som hadde skjedd. De tre ble satt i varetekt, og siden den gang har det vært en rekke rettsmøter som alle har endt med forlenget fengsling.

– Det er stadige utsettelser og trenering. Verken guttene eller vi får vite noe som helst, forteller Mikkelsen.

En rettssak har vært avholdt, og en dom i saken skulle kommet 16. mai. Også den ble utsatt – i første omgang til 25. juni. Mikkelsen frykter nye utsettelser til over sommeren.

I mellomtida sitter de tre fengslet under kummerlige forhold. De får ikke motta telefonsamtaler, men kan ringe ut én gang i uka. Penger til mat og andre nødvendigheter må familien hjemme overføre.

– Han hadde ikke vinterklær siden de ble arrestert i juni. Vi sendte ned en pakke med klær til jul, men den fikk han ikke fordi han bare fikk motta én gave – og han hadde tilfeldigvis åpnet en annen gave først.

For familiene hjemme er det en enorm påkjenning å ikke vite hva som skjer og hvor lenge guttene må sitte fengslet.

– Det tar på. En av mine oppgaver som far er jo å være der for han og å si at han ikke må knekke sammen. Samtidig tenker jeg jo på det selv 24 timer i døgnet.

Helt siden arrestasjonen har guttene sittet isolert fra hverandre. Først i april fikk de endelig sitte sammen. Det var etter rettssaken der aktor la ned påstand om hele 12 og 14 års fengsel.

– Jeg har sett en tilsvarende sak i Norge som endte med 60 timers samfunnsstraff, sier Mikkelsen.

TUNGT Å VENTE: Oddbjørn Mikkelsen sier det er tungt ikke å vite hva som skjer med sønnen, som snart har sittet to år i dette fengselet i Litauen. ? Det må da være grenser for hvor lenge noen kan sitte fengslet uten dom, sier han.


Lite hjelp

Helt siden arrestasjonen mener faren det har vært lite hjelp å få fra norske myndigheter.

– De har gjort minimalt, og hele tiden er det vi familiene som har måttet være pådrivere.

Først etter flere måneders etterlysning klarte ambassaden å skaffe tolk da det viste seg at den offentlig oppnevnte forsvareren ikke snakket engelsk.

– Men tolken viste seg å være politietterforsker, og slik skal det jo ikke være, sier Mikkelsen.

Sønnen har senere fått ny advokat, som Mikkelsen betaler for. Men når han har bedt ambassaden om hjelp til å forstå rettsprosessen, svarer de ved å henvise til advokaten.

Han frykter også at korrupsjon kan forklare hvorfor sønnen og kameratene har blitt sittende så lenge. Han viser til et rettsmøte der to av tre dommere ville løslate dem.

– Men den tredje nektet. Advokaten sa dommeren sikkert ville latt dem gå om vi betalte 10.000-20.000 euro. Nå lurer jeg på om disse stadige utsettelsene skjer fordi de tror alle nordmenn er millionærer.

Mikkelsen etterlyser nå et langt større fokus på saken fra norske myndigheters side.

– Vi har sett andre saker med fengslede nordmenn i utlandet der UD straks har vært på banen. Her er guttene helt overlatt til seg selv. Nå må UD presse på, for det må da være grenser for hvor lenge noen kan sitte fengslet uten dom.

Planlegger besøk i mai

Astrid Sehl, pressevakt i Utenriksdepartementet, bekrefter overfor Nordlys at de er godt kjent med saken.

– Norges ambassade i Vilnius og konsulatet i Kaunas gir såkalt konsulær bistand. Det er for eksempel besøk i fengselet, kontakt med forsvarer og annen, praktisk hjelp, sier Sehl.

Hun forteller at en representant for utenrikstjenesten deltok da Tromsø-mennene sist var i rettsmøte. Det planlegges også et besøk i fengselet nå i mai.

– Har du forståelse for at familien mener UDs innsats er minimal?

– Det er Stortinget som har bestemt hvilke rammer den norske stat skal bistå nordmennene i utlandet. De rammene forholder vi oss til.

Les flere saker i Nordlys her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere