(Lofotposten) Rundt klokken 14.00 fredag ettermiddag, rykket nødetatene ut etter at det kom melding om at en person var tatt av et steinras på Viktenveien i Flakstad. SAR Queen ble sendt fra Bodø.

– Så bare hodet

Taxisjåfør Oddgeir Hartviksen fra Leknes var på tur til Vikten med en passasjer da han plutselig oppdaget at det hadde gått et ras.

– Jeg så jo straks at det var et digert ras. Jeg må si jeg skvatt til da jeg oppdaget at det lå en person med en masse stor stein rundt seg. Jeg varslet nødetatene og sprang bortover til raset. Jeg må ærlig innrømme at jeg fryktet det verste. Jeg så bare hodet og det så ut som hun lå klemt under noen store steiner, forteller han noen timer etter hendelsen.

Da han kom bort så han at det var liv i damen, og at hun ikke lå klemt under stein.

– Hun lå i grøfta helt opp mot fjellet. Jeg satte med ned hos henne, og hun kunne prate. Hele tiden mens jeg satt der hadde jeg 113 på videolink og det var veldig til hjelp. Selv om jeg var fokusert på å hjelpe henne må jeg innrømme at det var skummelt. Jeg viste ikke om det kom mer. Det kom noen småsteiner, men heller ikke mer, sier Oddgeir til Lofotposten.

– Da ambulansen kom overtok de. Hvor lang tid jeg sammen med henne har jeg ikke peiling på, legger han til.

– Hoppet i grøfta

Han forteller at han tror damen reddet livet på grunn av en snarrådig manøver.

– Hun hørte raset og skjønte straks hva det var. Hun hoppet i grøfta og klemte seg helt inn i fjellet. Det gjorde at mesteparten av raset gikk over henne. Det må ha vært en forferdelig opplevelse, sier han stille før han fortsetter.

– Hun hadde en hund med seg på tur. Jeg kikket meg litt rundt og så et bånd som lå under en stein. Da fryktet jeg hunden var tatt. Det viste seg at steinen hadde truffet båndet og hunden hadde klart å slite det av. Da vi kom så vi en hund som satt et stykke fra raset, og det var hennes, kommer det fra Oddgeir.

Ras i Flakstad.

– Skremmende

Han er klar på at dette var en skremmende opplevelse.

– Akkurat da det sto på var jeg så fokusert på å hjelpe damen mest mulig. Jeg er fortsatt full av adrenalin, men det begynner å synke inn. Det eneste som betyr noe nå er at det går bra med damen.

Føler du deg som en helt?

– Nei, overhodet ikke. Jeg gjorde nok det som de aller fleste ville ha gjort i denne situasjonen, mener Oddgeir Hartviksen som vil bruke ettermiddagen og kvelden til å bearbeide opplevelsen.

Politiet opplyser at damen ble fløyet til Bodø. Hun var i live, men alvorlig skadet.