Ødelegger utseendet

Foto: Matt Cardy (Getty Images)

Nok en negativ effekt av røying.

(SIDE2): De fleste vet at røyking er usunt for hjertet, lungene, hjernen og til og med sexlivet. Men sigarettene ødelegger ikke bare innsiden av kroppen - den gjør også at du blant annet ser eldre ut.

Nettstedet Health.com har laget en oversikt over hva røyking gjør med utseendet ditt.

Hvis du røyker er du fire ganger så sannsynlig for at du sover dårligere enn en ikke-røyker. Grunnen er at nikotinet gjør at du ligger og vrir deg og ikke får sove. Dermed våkner du opp med usjarmerende poser under øynene.

LES OGSÅ: Slik slutter du å røyke

Psoriasis er en hudsyksom du kan få selv om du er røykfri. Men risikoen er større om du røyker. En studie fra 2007 viser at om du har røkt i over 10 år går risikoen opp med 20 prosent, og den øker med 60 prosent om du har røkt i opp mot 20 år.

Nikotinet i sigaretter gjør at du kan glemme det blendende Hollywood-smilet. Det bidrar nemlig til å misfarge tennnene. Og ikke nok med det, det øker også riskikoen for munnsykdommer og munnkreft.

Rynker skal være et tegn på visdom. Men det er likevel ikke noe vits i å fremskynde prosessen. Røyking minsker blodgjennomstrømningen som gjør at huden ser sunn og frisk ut, og resultatet kan bli en grå og rynkete hud.

LES OGSÅ: Røykere lettere på tråden

Sigaretter misfarger ikke bare tennene dine. Nikotinet gjør også at hendene og neglene dine får en gulaktig farge. Ikke spesielt sexy.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Som om ikke et rynkete ansikt og gule hender var nok - røyking skader håret ditt også. Eksperter mener de giftige kjemikaliene kan ødelegge DNA-et i hårrøttene og øke produksjonen av skadelige frie radikaler. Resultatet er tynnere hår som blir fortere grått.

Menn som røyker øker risikoen for å miste håret med femti prosent sammenlignet med ikke-røykere, selv når faktorer som sannsynligheten for å miste håret, og alder, er tatt i betraktning.

Nikotin gjør at blodårene forminskes og dette kan føre til dårligere blodgjennomstrømning. Dette betyr at sårene dine bruker lenger tid på å gro og arrene dine vil være større og rødere enn hos en ikke-røykende.

LES OGSÅ: Gode nyheter for eks-røykere

Kvinner som røyker er fire ganger mer utsatt for å få kjønnsvorter, uten at forskerne er helt sikre på hvorfor.

Røyking øker risikoen for både lunge-, hals-, munn og spiserørskreft, så det er ingen stor overraskelse at det øker risikoen for hudkreft også.

Nikotinet i sigaretter gjør at huden mister noe av elastisiteten og styrken. Det fører til at du lettere kan få strekkmerker.

Sigaretter kan gjøre at du får mindre apetitt. Derfor er ofte røykere slankere enn ikke-røykere. Likevel viser studier at røykere har mer innvollsfett. Dette fettet legger seg rundt de indre organene og øker i det lange løp risikoen for andre sykdommer, som for eksempel diabetes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.