*Nettavisen* Nyheter.

Odin dyttet - må dø

FRIKJENT: Odin skal ikke avlives likevel.

FRIKJENT: Odin skal ikke avlives likevel. Foto: PRIVAT (PRIVAT)

Odin skal avlives etter å ha dyttet gutt (5). - Ikke unormal atferd, sier eksperter.

16.03.09 14:52

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Odin satt fastbundet på terrassen i Kristiansand da nabogutten på fem kom bort til hunden. Odin reagerte med å reise seg og dytte gutten, slik at han fikk blåmerker og en rift han måtte sy. Nå skal hunden avlives.

- Vi har fattet vedtak om avlivning etter å ha vurdert vitneuttalelser og bildemateriell opp mot hundeloven, sier politiadvokat Øystein Paulsen i Rogaland politidistrikt, til Nettavisen.

Les også: Hvorfor må de avlive Majlo?

Måtte sy
Det var nevøen til hundeeieren som passet hunden denne maidagen i 2008, eier var ikke til stede. Hunden hoppet på barnet, som fikk en rift i munnviken og blåmerke på brystet. Barnet måtte sy tre sting.

Faren til barnet er politiadvokat i Agder politidistrikt. Saken blir derfor behandlet av Rogaland politidistrikt på grunn av habilitetsspørsmål. Vedtaket er unntatt offentlighet.

Politiet har slått sammen dette tilfellet med en annen sak fra november. Her bet Odin en Dachs ute på tur. Dachsen måtte også sy hos veterinær. Eier til Dachsen valgte å gå til politiet med avlivningsbegjering.

Eierne av Odin har nå tre uker på seg til å klage vedtaket inn for politidirektoratet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Ikke aggressiv
Familien Øien, som eier Odin, har selv en treåring, og sier Odin aldri har angrepet verken barn eller andre mennesker før eller etter denne episoden.

- Dette er verdens snilleste familiehund. Vi har barn selv, og hadde den vært aggressiv hadde vi ikke nølt med avlivning, sier Arild Bryne Øien, til Nettavisen.

Hundeeier tok Odin til en anerkjent atferdsklinikk på Østlandet, som også undersøker politihunder. Her fikk Odin positiv tilbakemelding.

- De testet hunden på reaksjonsmønstre. Odin ble verken betegnet som aggressiv eller farlig, fortsetter Arild Bryne Øien.

Les også: Feil fôr gir hunden eksem

Rar sammenstilling
Begge hendelsene skjedde i 2008. Eier reagerer på at saken blir behandlet sammen.

- Vi var ute på tur, så kom Odin i klammeri med en annen hund. Den andre hunden fikk bittskader, men det er ikke unormalt at hunder krangler, sier eier Arild Bryne Øien.

Eierne mener også at dachsen har oppført seg aggressivt overfor Odin.

- Dachsen hadde knurret etter Odin ved en rekke anledninger. Jeg har også nylig fått bekreftet at den har bitt et barn. Jeg forventer derfor at anmeldelsen trekkes, og vil ta det opp med min advokat, sier eier Hellen Leland Øien, til Nettavisen.

Reagerer
Eksperter reagerer også på at de to sakene behandles likt.

-Det er stor forskjell på å slåss med en hund og å angripe et menneske. Hunder likestiller ikke andre hunder med barn og andre mennesker, sier hundeatferdsekspert Nina Haaland, i Hund i fokus, til Nettavisen.

Hun mener det hele kan dreie seg om en drektig tispe.

- Det var visstnok en tispe med løpetid sammen med Odin, og stor sannsynlighet for at Odin derfor ville markere seg overfor den andre hannhunden, fortsetter Haaland.

Ikke unormalt
Hundeeksperter mener at denne typen atferd mot barn heller ikke er unormal.

- Det er ikke uvanlig at hunder biter barn. Det som er viktig er hvorfor hunden biter og hvor alvorlig hunden bet. Bitt under lek som gjør vondt og i verste fall fører til et blåmerke mener jeg er å regne som uhell. Dette kan skje alle hunder, sier hundeekspert Gry Løberg fra Manimal, til Nettavisen.

Les også: Derfor bør du velge Obama-hunden

Trening
Løberg mener at eier må sørge for opptrening av hunden.

- Barn er ofte årsak til at hunden biter og derfor er det voksnes ansvar å passe på at barn ikke plager hunder så mye at de velger å bite. Det er også viktig at ikke lek mellom barn og hund blir så voldsom at barn kan bli dyttet over ende eller skadet i lek, fortsetter Gry Løberg.

Det finnes måter å lære hunden å unngå slik atferd.

- Man kan lære hunden å bli tryggere på barn. Lær hunden å hilse sittende, og å velge en annen atferd ved redsel, for eksempel å gå unna. Hunden må også få tillit til at eierne tar ansvar i farlige situasjoner. Dette er ikke er hundens oppgave, sier Nina Haaland.

Underskriftskampanje
Familien Øien er fast bestemt på å gå hele veien til retten med saken. De har laget en underskriftskampanje på opprop.no og de har opprettet en facebookgruppe med nesten 10.000 medlemmer.

- Vi er fast bestemt på å kjøre saken så langt vi kan. Vi mener politiet har en svært tynn sak, avslutter Arild Bryne Øien.

I tillegg har dyrebeskyttelsen i Kristiansand opprettet en lukket giverkonto for å hjelpe familien. Overskuddet vil gå til dyrebeskyttelsens arbeid.

Bør Odin avlives? Diskutér her!

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten! Bestill her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.