RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Odins jubelsommer

Sist oppdatert:
De to aksjefondene med best avkastning i sommer, forvaltes begge av Ragnhild Wiborg i Odin Forvaltning. Her gir hun sine synspunkter på utviklingen og trekker frem enkeltaksjer
Du kan undersøke både avkastning og en rekke andre opplysninger om fond på iMarkedets fondsside .

Sommeren har generelt ikke vært all verden for aksjemarkedene, selv om Oslo Børs har fått en oljeboost.

Når man ser på fond, er det en type fond som skiller seg ut med strålende avkastning de siste tre månedene, og det er bransjefond med fokus på offshore og shipping.

De to beste fondene i databasen til Morningstar Norge de tre siste månedene er Odin Offshore og shippingfondet Odin Maritim, som begge har steget med 25,3 prosent. Tett etter følger Avanse Navigator, som fokuserer på shipping, offshore og energi, med 25,0 prosent.

Liker offshore og shipping

Både Odin Offshore og Odin Maritim forvaltes av Ragnhild Wiborg. Odin og Wiborg har lenge hatt forkjærlighet for disse sektorene, og har det fortsatt, forteller hun til iMarkedet.

- Innen shipping så vi globaliseringen komme for lenge siden. Det føre til transportbehov. Mange land som har billig arbeidskraft har lite råvarer, som da må fraktes. Så må ferdigvarene, for eksempel biler, fraktes ut igjen, sier Wiborg.

- Når det gjelder offshore har vi også sett en makrotrend i retning av økt etterspørsel, sier Wiborg, og påpeker at dette har vært kombinert med lave investeringer i for eksempel oljeleting og energiinfrastruktur.

Wiborg tror disse hovedtrendene vil fortsette også fremover, både hva gjelder økt transportbehov på grunn av globalisering og økt energibehov.

Likevel vil ulike segmenter utvikle seg forskjellig.

Wiborg påpeker at innen shipping har oppturen kommet først og kraftigst innen stortank. Flere Odin-fond var tidligere tungt inne i tankrederiet Frontline, men her er eksponeringen redusert i år. Wiborg vil ikke si om man nå er helt ute av Frontline, men det er i alle fall ikke blant hennes tyngste investeringer.

- Her ligger det veldig mye innbakt i dagens kurser, sier hun.

Det mener hun det i mindre grad gjør innen shippingsegmenter som container, kjemikalietank og biltransport.

Blant aksjer hun trekker frem er Wilhelmsen, Odfjell, Stolt-Nielsen og danske A.P. Møller.

Hun tror offshoresektoren generelt vil fortsette å utvikle seg sterkt fremover. Supply har hengt etter til nå, men fremover mot neste år tror hun også dette segmentet kommer etter.

Ulikt på sikt

Selv om Odins Offshore- og Maritim-fond har utviklet seg like bra i sommer, har avkastningen over lengre tid vært helt ulik.

De siste tre årene har Maritim-fondet gitt en avkastning på hele 178 prosent, mens Offshore bare har gitt 13 prosent. Dette reflekter at offshoreaksjene har vært gjennom en stygg nedtur før årets oppgang.

Enkelt sagt betyr det at shippingfondet Maritim har vært blant de aller beste fondene de siste tre årene, men også Offshore har gjort det bedre enn aksjemarkedene generelt de siste tre årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere