*Nettavisen* Nyheter.

Odins soldater aktive i flere byer

Ronny Alter i Stokke sentrum lørdag kveld. Han er leder og talsperson for selvjustisgruppa Odins Soldater eller Soldiers of Odin. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

I flere store byer varslet folk at de vil patruljere gatene under navn som Odins soldater og Odins sønner lørdag kveld. Politiet er skeptiske til aktivistene.

Gruppens nasjonale talsperson, Ronny Alte, bekrefter overfor Fædrelandsvennen og NRK at aktivistene planlegger å patruljere i Kristiansand og Trondheim.

I tillegg skriver iTromsø og Drammens Tidende om lignende planer.

I Kristiansand har politiet sagt at de vil bortvise medlemmer av gruppen som ønsker å patruljere i byen. Det mener advokat John Christian Elden de ikke har anledning til, og sammenligner dem med vanlige natteravner.

– En natteravn, enten det er Tors eller Odins ravner, har ingen politimyndighet, men tanken er at den blotte tilstedeværelse skal hindre kriminalitet, sier han til Agderposten.

– Bryr oss ikke om hudfarge

Forrige helg patruljerte Odins soldater, med Alte i spissen og 13 øvrige deltakere, gjennom Tønsbergs gater.

Talsmannen møtte i forkant opp på et torgmøte arrangert av SV-politiker Olav Sannes Vika, der flere uttrykte skepsis til initiativet.

– Vi bryr oss verken om religion eller hudfarge. Vi vil bare at det skal være trygt i byen, sa Alte på møtet.

Talsmannen har tidligere fått kritikk for sin tilknytning til grupperinger som Norwegian Defence League og Pegida.

– Må lenger ut på landet

– Samme oppgulp i en ny forkledning, sa Høyre-representant Mudassar Kapur om Soldiers of Odin etter at de patruljerte i Tønsberg.

– Soldiers of Odin skal visstnok få oss til å føle oss trygge. De skal beskytte våre nabolag mot farlige innvandrere. Denne type «engasjert, hvit ungdom» har vi sett mange dårlige eksempler på før. Med sine svarte uniformer og vikingsymboler må de lenger ut på landet med sitt budskap om å skape trygghet, sa Kapur til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.