RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OECD - Dette feiler Europa

Sist oppdatert:
Den økonomiske veksten for hele verden dras ned av elendige tilstander i den eurosonen. Sjekk hva som er OECDs diagnose over Europas problem
Høy oljepris skaper store problemer for Europa, og med svakheter i den tyske og italienske økonomien trekkes eurosonen, de 12 nasjonene som deler euroen, ned i en økonomisk hengemyr.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) kom tirsdag med sin halvårlige rapport om tilstanden i verdensøkonomien. Der predikerer de en vekst for eurosonen på svake 1,2 prosent i 2005 og 2 prosent i 2006.

Dette er under det Europa Kommisjonen har som mål, med en vekst på 1,6 prosent i 2005 og 2,1 prosent i 2006.

Den økonomiske veksten i USA blir til sammenligning feberhøy: OECD forventer at USA sal vokse med 3,6 prosent i 2005 og 3,3 prosent i 2006.

Et håp er at inflasjonen i eurosonen, ifølge OECDs forventninger, vil være på lave 1,5 prosent i 2005 og 1,7 prosent i 2006 hvilket er lavere enn i USA og under inflasjonsmålet på 2 prosent fra den europeiske sentralbanken.

Hva er galt?

OECD skriver ifølge Dow Jones i sin rapport at det er to land som må bære hovedtyngden for at det går trådt i eurosonen: Tyskland og Italia.

Ifølge OECD har disse to nasjonene ikke klart å skape en økonomi som oppmuntrer konsumentene til å bruke penger. ¨

- Europas umiddelbare utfordring ligger i å skape et momentum for innenlandsk etterspørsel etter en rekke mislykkede forsøk, skriver Jean-Philippe Cotis, OECDs sjeføkonom.

Renten

At oljeprisen kommer i tillegg til dette blir en utløsende faktor som gjør at økonoien ikke kommer seg opp av gjørmen. Men oljeprisen får man gjort fint lite med. Renten derimot:

En løsning til å tvinge europeiske, og da især tyske og italienske forbrukere, til å forbruke og dermed skape økt innenlandsk etterspørsel er å kutte renten, mener OECD.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere