RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OECD forventer global vekstnedgang

Sist oppdatert:
Veksten i verdensøkonomien vil roe seg ned i 2005 på grunn av oljeprisen. Europa må bære hovedtyngden for nedgangen. Les mer her
I en rapport fra OECD (Organiasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) kom i dag med sin halvårlige rapport om utsiktene i verdensøkonomien.

Den Paris-baserte organisasjonen, med 30 av verdens største økonomier som medlemmer, forteller i rapporten om en sterk vekst i Asia for 2005, mens veksten vil være svak i Europa. De offentliggjorde også en nedjustering av vekstanslaget for 2005 for sine medlemsland til å ende på 2,6 prosent, fra 2,9 prosent som de hadde tidligere.

Selv om verdens samlede vekst spås til å ende på 2,6 prosent i 2005, er dette en nedbremsning fra 2004 da veksten endte på 3,4 prosent. Vekstestimatet for 2006 ble også nedjustert fra 3,1 prosent til 2,8 prosent. Det melder Dow Jones Newswire.

- Det myke scenariet hvor den økonomiske veksten skulle spres jevnt over hele OECD-området har ikke materialisert seg. Det som sårt mangles er et varig momentum i eurosonen, sier Jean-Philippe Cotis, sjeføkonom i OECD.

Det er de ujevne vekstforventningene som skaper et problem for OECD. De forventer en sterk vekst i Asia, og at Japans økonomi kommer tilbake på føttene. Men i eurosonen er det fremdeles problemer, drevet av høyere oljepriser.

- Slike kontraster i økonomiske perspektiver vil ikke bidra til å redusere de nærende handelsubalansene og kan vise seg i svakere aggregert vekst for verdens etterspørsel, sa Cotis videre, skriver Dow Jones.

For eurosonen, de 12 landene som deler euroen som valuta, forventer OECD en vekst på 1,2 prosent i 2005 og 2 prosent i 2006. Tidligere ble det henholdsvis estimert en vekst på 1,9 prosent og 2,5 prosent.

I rapporten tar OECD også til orde for at det kan være rom for rentekutt i eurosonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere