Ofre for tilgjengeligheten

Mobilen ringer. På toget, bussen, i butikken, ja, til og med i kirken. Og det meste er et tastetrykk unna.

20.06.08 11:05

Av Kristine Øyvang, Informasjonsleder i Familie & Medier

Du kan sjekke e-post hvor du vil i verden. Også på din egen telefon. Datamaskiner, mobiltelefoner. Valgmulighetene blir flere og flere. Fri til å leve? Presset øker.

Må ha det, bare må ha det.

Vi lever i øyeblikkets tidsalder, der mye av det som var nytt i går er gammelt i dag. I alle fall hvis du skal være en av gjengen. Og det skal man jo helst. Særlig ungdommer. Vil du være med, så heng på. Den nyeste mobilen, logoer og ringetoner, et bestemt dataspill, bredbånd og Internett. Må bare svare på tekstmeldingen. Må bare ta telefonen. Må bare sjekke hva jeg kan kjøpe på Nettet.

Dette er da ingen nyhet, sier du kanskje. Men vent et øyeblikk. Gammelt nytt er ikke mindre aktuelt nødvendigvis. Det er skremmende aktuelt.

"I dag skal vi ungdommer ha alt for å være vellykket. Alle her mobiltelefon. Hele markedet er basert på ungdom. Men hvor lykkelig blir man med 100 000 i inkassogjeld?" spør en jente på 17 år i en artikkel i Dagbladet tidligere denne måneden. Barn helt ned i fem-seksårsalderen lider av symptomer på stress og andre belastningsskader. De står i en skruestikke og klemmes fra alle kanter.

Noe trenger vi stadig å dra frem i lyset. Ting vi kanskje ikke ønsker å tro er en del av vår virkelighet. Men som likevel er det. Det er fint å ha valgmuligheter og mye blir lettere med mobile løsninger. Men vi må oppdage barn og unge som blir offer for all tilgjengeligheten.

Antakelig forsvinner ikke problemene ved å sette lyset på dem, men vi blir bevisste på at de finnes. Ropet om hjelp kan vel ikke bli særlig tydeligere.

Kanskje er det nettopp mulighetene som begrenser oss. Og binder oss. For man kan bli bundet av å være tilgjengelig. Større valgfrihet kan gi større avhengighet av det du har - og det du mangler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.