*Nettavisen* Nyheter.

Ofrer fødetilbud ved lokalsykehus

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Regjeringen har bestemt seg.

01.04.11 08:27

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil ha jordmorstyrte fødestuer ved sykehusene i Odda og Nordfjord. Det samme kan bli etablert i Lærdal. Ordningen med forsterkede fødestuer blir avviklet.

Les pressemeldingen om jordmorstyrte fødestuer her

Strøm-Erichsen mener løsningen sikrer god kvalitet, forutsigbarhet for den fødende og stabile fagmiljøer.

- Et svik
I de berørte kommunene er reaksjonene sterke:

- Dette er et svik overfor oss i Odda, og i dag er jeg flau over å være medlem av Arbeiderpartiet. Jeg reagerer på at Strøm-Erichsen framhever kvalitetsargumentet, når vedtaket ikke er kvalitetssikret i forhold til hva dette vil bety for oss i distriktene, sier Nils Johan Ystanes, leder for Folkebevegelsen for lokalsykehusene i vest, til Nettavisen.

Støtter seg på faglige råd
- Jeg mener at vi har kommet frem til en svært god løsning, som også ivaretar fremtidige behov for befolkningen, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NRK.

Regjeringen støtter seg på faglige råd om at kompetansen og bemanningen i fødetilbudet må styrkes.

Ordningen med forsterkede fødestuer blir avviklet.

Det rammer Odda og Lærdal i Helse Vest. I tillegg blir fødeavdelingen i Nordfjord slått sammen med fødeavdelingen i Volda fra 2012. Det skjer når befolkningen nord i Sogn og Fjordane får ny og kortere vei til Volda.

Regjeringen vil likevel at det skal være jordmorstyrt fødestue i Nordfjord. Det samme skal skje i Odda og Lærdal, men for Lærdal er det avhengig av at man klarer å rekruttere nok jordmødre.

- Gjennom å sikre gode rutiner og kompetent personell som får mulighet til å bygge erfaring, sikrer vi et trygt fødetilbud. Høy grad av vikarer og usikre beredskapsordninger kan skape utrygge situasjoner, der er derfor viktig at vi i størst mulig grad unngår dette, sier helse- og omsorgsministeren ifølge regjeringen.no.

Både i Eid og i Lærdal vil indremedisinske akuttfunksjoner videreføres, med blant annet døgnberedskap på laboratorietjenester og røntgen.

Ved Lærdal sykehus kommer også ortopedien til å bli videreført, blant annet fordi avdelingen har godt med gjestepasienter.

Har gynekolog og kirurg
- En jordmorstyrt fødestue er i realiteten en følgetjeneste, der jordmor blir med den fødende til nærmeste sykehus, sier Ystanes i Folkebevegelsen for lokalsykehusene. Han mener det er langt unna å være et godt alternativ og peker på at geografien og topografien i Odda gjør at god kvalitet på et annet sykehus ikke hjelper om man ikke kommer seg dit.

På Odda sykehus har den forsterkede fødestua i dag både gynekolog og kirurg.

- Regjeringen sier ingenting om den akuttmedisinske beredskapen. Hvis de tar den, har de faktisk lagt ned Odda sykehus som et fullferdig lokalsykehus. Det må i så fall være et brudd på Soria Moria-erklæringen.

Han varsler mobilisering fra distriktenes side for å bevare et godt og trygt lokalsykehustilbud.

- Vi må mobilisere og samle oss lokalt. Dette er krig, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.