RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ofres til dødelig eksperiment

Foto: Bent Are Iversen (Firda.no) (Firda.no)
Sist oppdatert:
12 fjordhestføll skal brukes i forskning. - Gjør meg kvalm, sier leder av lokalt fjordhestlag.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Hesteklinikken på Norges veterinærhøgskole skal forske på den fryktede hestesykdommen Osteochondrose. Til dette arbeidet ofres 12 føll fra hester på Nordfjordeid, skriver Firda.no.

- Informasjonen vil kunne hjelpe tusenvis av andre føll i framtiden, sier Nils Ivar Dolvik, forsker ved Norges veterinærhøgskole, til Firda.no.

På vent
11 drektige hester står nå på Fjordhestsenteret på Nordfjordeid. Herfra sendes de snart til Oslo for å føde. Sykdommen som forskes på er arvelig, og gir brusk- og benbiter i leddene. Frekvensen av sykdommen har økt i Norge de siste årene.

Fjorhestføllene kan gi viktige svar til internasjonal forskning på feltet. Selv om føllene ikke nødvendigvis må avlives mener forskeren at det må til for å unngå senere lidelser for dyrene.

- Vi trenger å samle en bruskbit fra det opererte leddet. Om føllet ikke avlives er det en fare for senere problemer, avslutter Dolvik.

Tragisk
Det lokale fjordhestlaget reagere på at hestene må avlives så lenge de er friske.

- Jeg kan ikke uttale meg om hvorvidt disse hestene kan redde travhester fra sykdommen, men jeg sliter med at ti-tolv friske hester skal avlives. Det finnes alltid mange veier til målet, sier Else Løkke, leder av Midtre Nordfjord Fjordhestlag.

Fjordhesten lider ikke av den aktuelle sykdommen, men Norges fjordhestlag har godkjent opplegget. De mener at man må godta slik forskning for å bedre dyrenes vilkår i fremtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere