Foreldrene Thorvald og Karin Stoltenberg var på jobbreise. I oppvekstårene var søsknene Camilla, Jens og Nini ofte overlatt til seg selv, skriver Dagbladet om den nye biografien.

«Reist til New York. Hjemme onsdag», var meldinger landets statsminister kunne risikere å finne på bordet når han kom hjem fra skolen. Noen ganger var barna også etterlatt uten strøm og telefon. Foreldrene hadde glemt å betale regningene, kommer det fram i den nye boken.

Ifølge venner skal Jens ha gitt inntrykk av at han savnet foreldrenes nærvær i oppveksten.

Forfalskning av et skolebevis og noen jointer i ungdommen er det nærmeste man kommer en kriminelle løpebane.

Ellers beskrives «friluftsmennesket» i boken som en «sofagris». Til langt opp i 40-åra var fritidsaktiviteter begrenset til dataspill som «Ages of Empires» og «Medieval Total War», og DVD-er med «Sopranos» og «Presidenten». Den nå 52 år gamle statsministeren har senere byttet ut TV-spill og serier med trening.

Familiebåndene er tette og faren Thorvald passer på flokken. Selv om far og sønn har lange politisk karrierer, diskuterer de sjelden politikk. Dagbladet opplyser at det er moren Karin som kommer med politiske innspill i form av små notater. Jens oppgir også moren som sitt største forbilde.