Gå til sidens hovedinnhold

Og det ble lys!

Flere tusen mennesker samlet seg i formiddag på torvet på Rjukan for å feire åpningen av det nye solspeilet.

HTML EMBED

Kunstneren Martin Andersen har vært en av de fremste drivkreftene bak prosjektet som først ble lansert allerede for hundre år siden, skriver Telemarksavisa.

Hele verden følger med på prosjektet og når de første solstrålene traff torget klokken 12 onsdag, skapte det gledesscener i Rjukan sentrum.

Nå er nemlig de tre 17 kvadratmeter store speilene ferdig montert 400 meter opp i fjellskrenten på nordsiden av dalen. Derfra vil speilet lyse opp en flate på rundt 200 kvadratmeter på Rjukan torg.

Skaper oppmerksomhet
Solspeilet på Rjukan har en tvilling på verdensbasis. Den lille italienske alpelandsbyen Viganella i Piemonte med 197 innbyggere har også montert et tilsvarende speil, og det har satt den lille byen på verdenskartet.

Speilet har også fått omtale i internasjonale medier. The Times omtaler prosjektet som brilliant, mens BBC har laget en reportasje om byen..

Kommunen har tatt godt vare på journalistene og i dag tidlig ble flere fotografer fra medier over hele verden fløyet opp til Gaustatoppen i helikopter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

De tre speilene skal i tillegg til lysstrålene også være med å drive Rjukan inn på Unescos verdensarvliste sammen med Notodden. Håpet er at dette vil føre til mange nye turister og gi inntekter til det lokale næringslivet.

Litt galskap
Verdensarvkoordinator Øystein Haugan, forteller at han synes at hele ideen om å få sola ned i byen var litt spesiell.

- Ideen var litt sprø. Kanskje begrepet galskap var mer dekkende. I dag tror jeg nesten alle er glade for denne litt sprø ideen til Martin Andersen, fikk politikernes gehør. Nå er det bare smil og glede å oppservere, sier Haugan.

På torget yret det av liv i formiddag. Det var allsang og blide fjest og alle barna fikk utdelt solbriller og ble naturlig nok servert Solo og solboller.

Gammel idé
Ideen om solspeilet ble født allerede for 100 år siden av bokholder Oscar Kittilsen, og senere adoptert av Hydros grunnlegger Sam Eyde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den gangen ble prosjektet lagt i en skuff og i stedet ble Krossobanen bygget slik at folk ble tatt opp til sola i stedet for at sola kom ned til folket.

Mange år senere foreslo Martin Andersen å bruke mer moderne teknologi og fikk politikerne til å åpne pengesekken. Fra i dag kan folk på Rjukan nyte sol på torvet gjennom hele året.

Slik skal Rjukan feire solspeilet
Åpning av Solspeilet på Rjukan Torg

11.30 Arne Hagens kvartett

11.50 Ordfører og Rådmann

11.55 Oscar Kittelsen - Sam Eyde - Martin Andersen

12.00 Snorklipping - "På solen jeg ser"

12.05 Allsang "Let the sunshine in"

12.10 Jørn Lande & Trond Holter

12.15 Oppmerksomhet aktører & finans

12.20 Telemark Fylkeskommune

12.25 Jazzercice

12.30 Arne Hagens kvartett, mingling (boller og brus)

I kveld skal det være et faglig og kulturelt arrangement om solspeilet på Rjukanhuset.

Les flere saker i Telemarksavisa

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken