Gå til sidens hovedinnhold

Og vinneren av kveldens debatt ble: Erna Solberg

Partilederdebatten:

I høstens tredje partilederdebatt framsto statsminister Erna Solberg (H) som den klare vinneren, med Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken (SV) hakk i hæl.

Også i kveld var det TV 2 som sto for partilederdebatten - denne gang fra nye Deichmanske bibliotek i Oslo. Og før kveldens sending hadde programleder Arill Riise lovet å rydde opp etter tilløpet til kaos sist.

LES MER: TV 2 tar grep etter kaos-debatten - klar overtenning

Kveldens batalje er den tredje partilederdebatten i årets valgkamp.

Etter NRK-debatten i Arendal ble Guri Melby (V) og Une Bastholm (MDG) kåret som vinnere av Nettavisen. I TV 2-debatten i Bergen ble pallen overtatt av Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap).

Spenningen var stor foran kveldens debatt, som er den nest siste før valget. Kveldens temaer var:

  • Skole
  • Abort
  • Regjeringssamarbeid

Merk: Terningkastene sier ikke noe om hvem Nettavisen er enige med. I stedet forsøker vi å vurdere om politikerne klarte å kapre flere velgere blant egne sympatisører i løpet av debatten.

Er du enig med Nettavisens anmelder? Hvem mener DU vant debatten? Stem nederst i saken!

Erna Solberg (H): 6

Statsminister Erna Solberg (H) er god på skole, og vil stille tydelige krav til lærerne. Utbasunerer med autoritet at "matte er ikke noe tøysefag", og er tydelig opplest og oppdatert på skoledebatten.

Har også peiling på abort, og forsvarer nemndsystemet som en ordning som har skapt stabilitet i abortspørsmålet i lang tid. Snakker også med autoritet om regjeringssamarbeidet gjennom åtte år, og peker på splittelsene og uenighetene på den andre siden. Etter en periode der vi tydelig kunne se at statsministeren var lei, er hun nå tilbake i toppform.

Erna Solberg fikk terningkast 4 av Nettavisen etter partilederdebatten i Arendal, og terningkast 5 i Bergen.

Jonas Gahr Støre (Ap): 5

Jonas Gahr Støre: Litt famlende start i skoledebatten, men kommer seg etter hvert. Vil ha vekk nemndene, men lover å sette foten ned for abortgrense på 22 uker. Reflekterer rundt etikken og innrømmer usikkerhet, noe han antakelig tjener på.

Klarer å få momentum også i regjeringsdebatten. Overbevisende når han ber folk stemme på Ap i stedet for Rødt og MDG for å sikre en rødgrønn regjering.

Også Jonas Gahr Støre fikk terningkast 4 i Arendal, og 5 i Bergen.

Sylvi Listhaug (Frp): 4

Frp-leder Sylvi Listhaug er utvilsomt dyktig, forsøker å ta styring på skoledebatten, men blir stoppet av Riise. Tydelig i abortdebatten, men er også den som lar seg friste til å bruke sterke ord i en følsom debatt - på et tema der de andre partiene tydeligvis var enige om å være forsiktige.

Også god når hun vil kjempe for å unngå det rødgrønne kaoset, de som vil bruke milliarder i symbolpolitikk for miljøet. Er nok litt oppbrukt når hun igjen blir "vettaskremt" når hun hører ordene Rødt og MDG, men skitt au.

Sylvi Listhaug fikk terningkast 3 av Nettavisen i Arendal, og 4 i Bergen.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): 4

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vil slutte nedsnakkingen av lærerne, og begynner med en gang å snakke om nærskolene. Svak når han igjen prøver trikset med å nevne læreren til datteren ved navn. Vil ha ro om abortloven, argumenterer godt for det, og viser en ny side av seg selv når det tydelig skinner gjennom at dette er dypt alvorlig for ham.

Vil heller ikke nå svare på om han vil godta SV i regjering. Ikke sikkert at han tjener på det blant de rødgrønne velgerne. God når han peker på at det aldri ble flere nye bomsstasjoner enn etter at Frp hadde lovet å fjerne alle.

Trygve Slagsvold Vedum fikk terningkast 3 av Nettavisen både i Arendal og i Bergen.

Audun Lysbakken (SV): 5

SV-leder Audun Solbakken på tydelig opptur etter skolevalget. Opptrer med autoritet og tyngde, og viser fram at han etter hvert er blitt en partileder med lang erfaring.

Har tydelig greie på skole, og vil ha respektfull argumentasjon i abortspørsmålet. Klar og tydelig hvorfor SV vil forlenge de selvbestemte abort-ukene. God også når han "frir" til Trygve Slagsvold Vedum om hvorfor SV vil inn i regjering.

Audun Lysbakken fikk terningkast 4 av Nettavisen både i Arendal og i Bergen.

Guri Melby (V): 3

Venstre-leder Guri Melby: Engasjert, men overraskende tilbakeholden til å være kunnskapsminister. Tydeligere og bedre i abortdebatten, der hun er eneste parti i regjeringen som vil gi selvbestemt abrot til uke 18.

Blir likevel for blass, og klarer ikke å markere seg blant topp-deltakerne denne gangen.

Guri Melby var en av vinnerne i Arendal, og fikk terningkast 5 av Nettavisen. I Bergen fikk hun 3.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): 2

KrF -leder Kjell Inge Ropstad: Ser ikke ut til å være preget av gutteroms-skandalen, men blir nok for ivrig når han skal vise akkurat det. Når ikke gjennom, og blir irettesatt av Riise.

Vil heller ikke i dag svare på hva han selv personlig mener om selvbestemt abort. Kunne vært hans paradegren, uforståelig at han ikke velger å være åpen og ærlig om sin tro og tvil på dette området. Klarte heller ikke å markere seg på andre områder.

Kjell Ingolf Ropstad fikk terningkast 2 av Nettavisen i Arendal, og 3 i Bergen.

Une Bastholm (MDG): 3

MDG-leder Une Bastholm: Skole er ikke hennes felt, heller ikke abort. Begynner å snakke om både samtykkelov og andre spesialtemaer når alle andre holde seg strengt til abortspørsmålet.

Prøver fortvilt å få miljø inn i debatten igjen, uten å lykkes med det. Gjentar argument om hvorfor vi ikke skal utvinne mer olje og gass, uten at det har særlig relevans i debatten.

Une Bastholm ble en av vinnerne i Arendal, og fikk terningkast 5 av Nettavisen. I Bergen fikk hun 3.

Bjørnar Moxnes (Rødt): 4

Rødt-leder Bjørnar Moxnes: Vil løfta lønna til lærerne, mens andre snakker om kvaliteten i undervisningen. Dette er ikke hans felt, men han blir sterkere i abortdebatten. Vil ha selvbestemt abort helt fram til uke 22, og argumenterer klart og sterkt for det.

Argumenterer også klart for hvorfor en eventuell rødgrønn regjering trenger noen til venstre for seg, og ser for seg Rødt med 10 mandater. Klarer kanskje å mobilisere noen tilhengere på det.

Bjørnar Moxnes var blant taperne i Arendal, og fikk terningkast 2 av Nettavisen. I Bergen fikk han 3.

Arill Riise (programleder): 5

Debattleder Arill Riise fikk mye kjeft etter partilederdebatten i Bergen. I kveld hadde han tydelig strammet inn. Irettesetter Ropstad og utfordrer Vedum med humor når Sp-lederen enda en gang får hakk i plata, og styrer debatten denne gangen med stø hånd.

Arill Riise fikk terningkast 4 for innsatsen i Bergen.

Hvem synes DU var best? Er du enig med Nettavisens anmelder? Her kan du stemme fram din kandidat: