Gå til sidens hovedinnhold

Også en del av Groruddalen

Mens debatten om det nye Stovnerhjemmet herjer, sitter brukerne uhørt i midten. Samme hvor de legger sykehjemmet, vil naboene klage, men vi må ha et tilbud! sier Gerd H. Nordhagen.

Stovner: I påsken 2003 fikk Nordhagen (62) infeksjon på det sentrale nervesystemet og ble lam fra hodet og ned. I dag er hun bedre, men er avhengig av periodevise opphold på Stovner sykehjem, og håper et nytt sykehjem nå kan bli en realitet.
Jeg tror det kan bli et veldig bra tilbud, men de som protesterer vil vel ikke ha det i sitt nærområde, sier Nordhagen. Tidligere beboer og nå bruker av dagsenteret, Astrid Wold synes det er på tide at også de eldre blir hørt.
Naboene klager over at politikerne har lovet masse til Groruddalen, da må de i så tilfelle bare tenke på seg selv. Vi er en del av Groruddalen vi også, sier den engasjerte brukeren.

Dårlig bygg

For Nordhagen, er Stovnerhjemmet slik det er i dag, ikke et verdig alternativ.
Jeg synes det er trangt. Jeg trenger en spesiell heisemekanisme for å komme meg opp i sengen, og da blir rommene her for små. Både hjelpepleierene og sykepleierne sier det samme, sier Nordhagen.
Det var nettopp på grunn av dårlig og kronglete bygningsstruktur at Omsorgsbygg forkastet alternativet om å rehabilitere det gamle Stovnerhjemmet. I stedet er det nå den kontroversielle Høybråten-tomten ved Østre Aker vei som er valgt som ny tomt, men naboene klager over å miste sitt siste grøntområde.
Det er klart jeg har forståelse for at de ikke vil miste skogen sin, men det er samme hvor de foreslår å putte et sykehjem. Alle sier jo at de vil ha pleiehjem, men ingen vil ha det nær seg. Det er jo ikke så mange tomter som er egnet her i området og vi kan jo ikke plassere det langt ute i ødemarken, sier Nordhagen.

Bygge nytt

Et annet alternativ som Omsorgsbygg har foreslått og deretter gått bort ifra, er å rive Stovnerhjemmet og bygge nytt på tomten. Dette ble vurdert som for kostbart og lite praktisk da brukerne måtte flyttes midlertidig i byggeperioden.
Astrid Wold mener også det er en psykisk kostnad knyttet til dette forslaget.
Man kan ikke flytte gamle mennesker frem og tilbake mens man bygger, det vil knekke dem helt. Man må ha tryggheten, det er det som er det viktigste, sier Wold.
Hun minnes også sin tid som aktiv Arbeiderparti-politiker gjennom 24 år. Da Stovner idrettshall ble bygd, var det også satt av penger og tomt til en svømmehall. På grunn av naboprotester ble svømmehallen droppet fra planene, forteller Wold.
Og vi mangler jo en svømmehall her på Stovner i dag. Hvis det samme skjer med dette sykehjemmet blir jeg fortvilet. Vi eldre er en vesentlig del av samfunnet, og samtidig som vi også mener at naboene og barna er viktige, så trenger vi et ordentlig sykehjem i bydelen. Det folk nå bør ta stilling til er behovet, sier Wold.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag