*Nettavisen* Nyheter.

Ok å være reality-klyse

Foto: TV 2

Flere realitydeltakere har blitt kalt klyser og psykopater i TV og media. Men «Fagerstrand»-Reidar har ikke slitt med drittsekk-stempelet i ettertid.

02.01.06 13:34

(SIDE2): Reidar Helliesen fra TV-serien «Fagerstrand» ble kalt klyse, psykopat og ble truet med søksmål. Det er nå nesten et år siden programmet gikk av stabelen på TV 2, men Reidar sier han har det veldig fint og har ikke hatt problemer etter serien.

- Jeg har ikke slitt i ettertid. Jeg har stort sett bare fått positive tilbakemeldinger fra gata, som: «uten deg ville det ikke vært liv», men noen har sagt at dette var forferdelig, men det hører til unntakene heldigvis. Selv biskoper og konger får negative kommentarer, sier Reidar til side2.

Første slemme
Christer Falck ble Norges første risklyse da han vant Robinson i 1999. Etter ham har en rekke realitydeltakere provosert både TV-seere og øvrige deltakere med sleip taktikk i konkurranseprogrammer. Kallenavn som kynisk, arrogant og usympatisk er bare noen av ordene som har fulgt realitydeltakere.

Men den første klysa, Falck, brydde seg lite om kritikken da og det det har han heller ikke gjort i senere tid.

Like etter TV-serien sa han dette om kallenavnet:

- Faren min synes jeg er helten uansett hva jeg gjør, og mora mi driter i det. Vi har alltid hatt en ond humor i vår familie, vi synes det går an å fleipe med det meste. Og det er jeg i grunnen veldig glad for.

- Bare spill
Etter vår mest kjente reality-Falck har en rekke personer fulgt i hans fotspor.

For å bare nevne noen fikk Norsk-italienske Karin Santini fra fjorårets Top Model «bitch-stempelet». Helgi Bjørgvin Agustsson gikk amok og klikket på en meddeltaker under Farmen i 2004 og vinneren av serien, Snorre Rotbæk, ble kalt sleip. Det var og mye oppstyr rund machomannen Ramsey Suleiman, som også stod for det første Big Brother-ekteskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: TV 2)

- For meg var det et skuespill, et spill der du lager dine egne regler. Vi skrev under på å holde oss unna dop, vold også videre, så fikk vi se hvor langt man kan komme ved å bruke menneskelige faktorer. Det jeg var bevisst på var at fjernsyn fremstiller annerledes, så virkelig reality er det jo egentlig ikke. Folk som melder seg på må ikke tro at de blir fremstilt som engler, mener Helliesen.

Tips til deltakere
Han råder fremtidige reality-deltakere til å tenke seg nøye gjennom om hva de begir seg ut på og ikke melde seg på bare for å bli kjendis.

Men Reidar har hatt det bra i ettertid, på tross av stempelet.

- Jeg har hatt det veldig fint. Men det finnes alltid en bismak ved slike programmer, det burde folk være klar over og utnytte det til noe positivt.

Skal vi tro medieviter Alex Iversen, så blir det lite intriger på TV framover. Han påpeker at folk er lei av intriger, spill og programmer der deltagere blir stemt ut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag