– Spørsmålet om immunitet er fortsatt veldig usikkert. Det handler først og fremst om hvor lenge man er immun, og om hvilken virusvariant man er immun mot, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet til NRK.

Forskere i Shanghai har funnet overraskende lave nivåer av antistoffer hos pasienter som har gjennomgått covid-19-sykdommen, skriver South China Morning Post.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om korona-krisen

Undersøkelsen skal være den første systematiske undersøkelsen av antistoffer etter koronasmitte. I alt er blodprøver fra 175 pasienter analysert, og i nær en tredel av dem er det svært lave nivåer av antistoffer. Hos enkelte fant forskerne ingen antistoffer overhodet.

Ifølge forskerne trengs det videre studier for å finne ut om folk som har vært koronasyke, risikerer tilbakefall eller å bli smittet på nytt.

Under Debatten på NRK tirsdag kveld uttalte immunolog og professor ved Universitetet i Oslo Anne Spurkland seg klokkeklart om koronaviruset.

- Når jeg leser litteraturen med immunologiske bilder, så ser jeg at dette er et virus som kødder med immunforsvaret. Det tar jeg ikke sjansen på. Jeg vil ikke ha et virus inn i kroppen min som forstyrrer mitt ellers utmerkede immunforsvar, fortsetter hun.

Hun har studert koronaviruset nærmere og advarer mot at viruset går i bølger og kan bryte ut igjen med ujevne mellomrom. Spurkland mener alle er en del av forsøket og med på kunnskapsutviklingen som nå utspiller seg dag for dag.

Det er så mange ulike informasjonsbiter vi har at dette viruset ikke bare tuller med en ting, det tuller med immunforsvaret på flere steder og til sammen blir det immunkaos. Spurkland sammenligner covid-19 med SARS-viruset som herjet for 17 år siden.

- Også det viruset køddet med immunforsvaret, sier hun.

(©NTB)