*Nettavisen* Nyheter.

Øker skredfaren til nest høyeste nivå

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Uflaks siden mange har vinterferie, sier statsmeteorolog.

20.02.12 21:44

- Snøskredfaren er stor nå, konstaterer statsmeteorolog Inger-Lise Askautrud ved Meteorologisk Institutt overfor Nettavisen.

De siste dagene har det gått snøskred flere steder, og mandag ettermiddag økte Norges Geotekniske Institutt (NGI) skredfaren til faregrad 4 på Vestlandet, på en skala som går fra 1 til 5.

Sjekk været der du bor her!

- Veldig mye nedbør
Faregrad 4 betyr at det er stor snøskredfare. Snødekket har på dette nivået svake bindinger i de fleste brattheng, og skredutløsning er sannsynlig også ved liten belastning.

- Det har kommet veldig mye nedbør, særlig i de vestlige delene av landet. Det har også blåst kraftig og vi har hatt en ganske kraftig temperaturstigning i dag, sier Askautrud.

En rekke andre steder i landet er det nå faregrad 3, noe som også er høyt.

- De fleste menneskeutløste skred skjer på faregrad 3, for når det er faregrad 4 er det ofte så dårlig vært at folk ikke er ute. Ved faregrad 3 er det ofte fint vær, folk er ute og det virker som det er fine forhold. Det kan være farlig, advarer statsmeteorologen.

Les mer om de ulike faregradene her (ekstern lenke)

- Hvis man ikke går i så bratt terreng, er det jo ikke så farlig. Men folk må vite hva de gjør, sier hun.

- Det er jo litt uflaks
Tirsdag vil skrefaren gå ned til nivå 3 igjen de fleste steder.

- Vinden løyer, snøen gir seg og det blir en mer stabil temperatur. Men folk må fortsatt være obs, sier Askautrud til Nettavisen.

Men allerede onsdag kommer det inn et nytt nedbørsområde.

- Da blir det ganske likt som i dag, med stigende temperaturer, nedbør og kraftig vind. Så da regner vi med at skredfaren går opp til 4 igjen mange steder, særlig i vestlige områder, sier hun, og legger til:

- Det er jo litt uflaks at dette været kommer når mange har vinterferie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag