RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Okkuperer tomt hybelhus i Oslo

Romfolk som har okkupert huset Borgen ved Middelalderparken i Oslo. Politiet skal torsdag bygningen hvor romfolk oppholder seg i Oslo. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
Romfolk som har okkupert huset Borgen ved Middelalderparken i Oslo. Politiet skal torsdag bygningen hvor romfolk oppholder seg i Oslo. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Foto: Aleksander Andersen/NTB Scanpix
Sist oppdatert:
70 romfolk bosatte seg søndag i et tomt hybelhus på Oslo vest.

70 romfolk bosatte seg søndag i et tomt hybelhus på Oslo vest og håper de får tillatelse til å bli boende der til de får et mer egnet sted å oppholde seg.

Det tomme hybelhuset har ifølge gruppen Boligaksjonen Rom for leie stått tomt i minst to år og har flere ganger vært benyttet av boligløse.

- Nå har vi flyttet inn på en organisert og åpen måte, og vi mener at vi ikke er til besvær for eieren så lenge eier ikke har umiddelbart bruk for huset, skriver aksjonsgruppa i en pressemelding ifølge NTB.

Forventer at politiet tolererer
- Vi forventer at vårt midlertidige bosted blir tolerert av politiet til vi i dialog med politiet og myndighetene kan finne et egnet sted å sove, skriver aksjonsgruppa videre.

Gruppa viser til norsk lov og mener at myndighetene har plikt til å sørge for rimelige overnattingstilbud til reisende og vanskeligstilte.

Aksjonsgruppa sier de «tilbyr markedsleie for å sove i ro».

Ved Oslo politidistrikt får NTB opplyst at de ikke er kjent med at romfolk har flyttet inn i et hybelhus på vestkanten. Politiet har ingen planer om å foreta seg noe i saken før de eventuelt blir kontaktet av gårdeier.

- Vi vet ikke hvor det er og har ikke mottatt noen klager eller henvendelse fra gårdeier. Slike saker må gå sin gang via namsmannen, sier operasjonsleder Hilde Walsø i Oslo politidistrikt.

Så sent som torsdag fjernet politiet rundt 70 romfolk som hadde slått leir ved Vannspeilet i Middelalderparken. Tidligere samme dag ble de kastet ut fra den okkuperte bygningen Borgen i Gamlebyen.

Venter storinnrykk av tiggere i sommer
Politiet mener mye tyder på at det blir en kraftig økning i antall utenlandske tiggere i norske byer i sommer. I fjor var 2.000 tiggere innom Oslo.

- Vi har klare indikasjoner og etterretningsrapporter om at det i år kommer langt flere tiggere til Oslo enn det vi noen gang før har opplevd. Økningen vil være solid. Det er det ingen tvil om, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo-politiet til VG.

Bare sju av de rundt 2.000 tiggerne som Oslo kommune mente var innom byen i fjor, var norske. De aller fleste var imidlertid fra Romania.

- For oss er det viktig å få fram at vi har stor forståelse for den sosiale og humanitære situasjon disse menneskene befinner seg i, men all erfaring viser at tigging også genererer kriminalitet, som vinningsforbrytelser og lommetyverier. Dette har vi flere eksempler på, sier Sjøvold. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere