RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Okkuperte seg til doms

Sist oppdatert:
Husokkupantene fra Jonsvollkvartalet ville forandre verden, men fikk ingen sympati av domstolen.

En 24-årig mann og en 19 år gammel kvinne ble dømt til bøter for sitt politiske engasjement.

Nederland som forbilde
Begge tilhørte en ungdomsbevegelse som protesterer mot at hus står tomme, mens folk er husløs. 1. juni 2005 valgte gruppen å okkupere den ubebodde bygningen i Jonsvollsgaten 2 i Bergen sentrum. Kravet var at politikerne skulle kopiere regler fra Nederland, der det er tillatt for hvem som helst å ta i bruk ubebodde og forfalne hus, så lenge det ikke foreligger godkjente offentlige planer for bebyggelsen.

Okkupasjonen resulterte i en politiaksjon 22. juni, der også brannvesenet måtte bistå med snorkelbil. Fem okkupanter, deriblant 24-åringen og 19-åringen, hadde rømt opp på taket og nektet å fjerne seg. Den dramatiske aksjonen endte med at alle demonstrantene ble reddet ned.

Fikk bot
Men to dager senere var 24-åringen tilbake i huset. Også denne gangen måtte politiet rykke ut for å fjerne gruppen. 24-åringen tilbragt de neste to dagene i varetekt.

Sivil ulydighet lønner seg sjelden, ei heller denne gangen. 24-åringen ble i Bergen tingrett onsdag dømt til en bot på 7000 kroner, mens 19-åringen må betale 4000 kroner. Begge må også betale 1000 kroner hver i saksomkostninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere