Gå til sidens hovedinnhold

Økningen av koronasmitten har avtatt: - Kan være en indikasjon

R-tallet synker i hovedstaden, men helsemyndighetene kommer med en klar oppfordring.

Se video øverst: De høyeste smittetallene så langt, men: Høie med en god nyhet

MARMORHALLEN, OSLO (Nettavisen): - Viruset er fortsatt i vekst, åpner justis- og beredskapsminister Monica Mæland onsdagens pressekonferanse med.

Hun forteller at over 500 personer den siste uken har blitt avvist på grensene til landet.

- Det kan noen ganger virke strengt og uforholdsmessig, men det er nødvendig, sier Mæland.

Deretter kommer justis- og beredskapsministeren med en oppfordring til juleforberedelsene.

– Jeg har lyst til å oppfordre alle til å gjennomføre julehandelen på en sånn måte at man ikke utsetter verken seg selv eller andre for unødig smittefare. Start tidlig med å handle inn julegaver. Om man skal på kjøpesenter eller butikk, er det viktig å gjøre dette på en måte og på et tidspunkt som gjør at man møter færrest mulig, sier hun.

Les også: Bilder fra morgenrushet i Stockholm vekker oppsikt

R-tallet synker

Nye koronatall onsdag viser 30.113 smittetilfeller så langt og 299 koronarelaterte dødsfall.

Det ligger onsdag 143 koronapasienter på norske sykehus, 15 av dem får intensiv respiratorbehandling. De kumulative tallene viser at 1505 norske koronapasienter har vært innlagt på sykehus så langt, 297 på intensivavdeling.

Uketallene fra FHI for meldte covid-19-tilfeller etter prøvetakingsdato viser de høyeste smittetallene så langt i pandemien i ukene vi har bak oss med uke 45 som en foreløpig topp på 4045 nye smittetilfeller. I uke 46 gikk antallet nye tilfeller noe tilbake og viser foreløpig 3911. Samtidig testes det langt flere nå enn under den første toppen. Så langt er det foretatt 2.075.585 koronatester.

– Smittetallene den siste uken er på nivå med uken før. Kurven har ikke steget like bratt som de foregående ukene. Det kan være en indikasjon på at tiltakene som er iverksatt, har hatt effekt. Men det er for tidlig å konkludere på dette, sa Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie om smitteutviklingen.

Han sier smitten fortsatt stiger i Oslo, men ikke like mye som den har gjort. R-tallet har sunket fra 1,4 til 1,2 i november, ifølge FHI. Det betyr at smittede personer i gjennomsnitt smitter 1,2 personer.

R-tallet er en matematisk beregning av hvor mange personer en koronasmittet smitter videre. For at smittetallet skal minke, må R-tallet være under 1.

- Ikke tilstrekkelig

- Det er tegn til at antallet nye smittede som er registrert har flatet ut. Økningen er ikke like sterk som slik den har vært, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg på onsdagens korona-pressekonferanse.

Hun opplyste om cirka 4000 nye smittetilfeller både i uke 46 og 45.

- Situasjonen er ustabil, og vi har sett, for eksempel i Danmark, at de fikk et fall i smittetilfeller før de fikk en økning igjen, sier Stoltenberg

Tallene viser en betydelig smittespredning de siste ukene. Smittetrykket er likevel fortsatt høyt med store lokale variasjoner, understreket helsedirektøren.

- Det er en reduksjon, men ikke tilstrekkelig, presiserer Stoltenberg om de nye R-tallene.

Se video fra pressekonferansen i Tromsø om det aktuelle smitteutbruddet:

- Viktig å annerkjenne

Høie forteller også at det skal jobbes med en kampanje for hvordan man kan ha sosial kontakt uten og møtes fysisk. Det skal hjelpe til mot ensomhet og mørke tanker.

- Det er viktig å anerkjenne at det er tungt å leve i en pandemien, sier helsedirektør Guldvog, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

- Nå er tiden moden for at vi beveger oss inn i enda en dimensjon i vår pandemi; ring noen, chat, spør eller ta kontakt med noen du tenker trenger en prat. Det kan være om været eller bikkja, men det viktigste er at vi snakker med hverandre og bryr oss om hverandre, legger han til.

Les også

Omstridt dansk studie om effekten av munnbind legges fram i dag

Reklame

Opptil 50 prosent på Comfyballs

Kommentarer til denne saken