Gå til sidens hovedinnhold

Øko-okkupantene nekter å fjerne seg

Okkupantene i Skar leir hadde kledd seg ut som spøkelser tirsdag morgen da Namsfogden og politiet kom for å kaste dem ut tirsdag morgen. De vil foreløpig ikke fjerne seg.

MARIDALEN: – Kollektivet er en ikke-voldelig gruppe, men en aksjon vil finne sted, skrev de i en pressemelding mandag kveld, og det var heller ikke tilløp til dramatikk når de nå må forlate leiren tirsdag morgen.

Okkupantene vil ikke gi seg uten sverdslag, og da Namsfogden ba dem fjerne seg tirsdag morgen, gjorde de det ikke. Klokken 9.30 klippet politiet kjettingen til porten og kjørte inn. Nå står seks politibiler i leiren, klare for å fjerne dem. Det skal være 16 ungdommer i leiren nå. Fire av dem sitter på taket til kafeen nå.

De har danset i lengre tid, melder vår journalist Karl Andreas Kjelstrup fra Skar leir tirsdag formiddag.

Seksjonssjef Peter Skarbøvig hos Namsfogden sier det ikke har vært noen sammenstøt og at alt har gått rolig for seg.

- Det har ikke vært noen form for vold mellom politi og demonstranter, sier han til Nab.no

Ryddes nå

Siste nytt klokken 10 er at kommunen har sendt inn to biler fra et ryddefirma, og disse har startet å tømme husene for gjenstander. De har også med låsesmed for å stenge og plombere husene når de er ferdige.

- Ingenting blir kastet, men tas vare på, først i 14 dager, så i en periode på nye 14 dager, sier Skarbøvig.

Skuffet

- Vi er veldig skuffet over hvordan lokaldemokratiet fungerer, fordi vi har hatt støtte fra bydelsutvalget, som har ønsket at kommunen skal inn i dialog med oss. Det er forkastelig at de kaster oss ut, sier Joanna, en av ungdommene som har okkupert leiren.

- Vi frykter at leiren fortsatt vil bli stående tom. Om det skjer noe positivt i leiren, vil vi ta litt av æren for det, sier hun.

Okkupant Harald Sundøy Giæver sier at de ikke aner hvor de nå tar veien, men at de kanskje nå tar bussen til byen for å drikke litt kaffe.


Saken vil bli oppdatert.


Les også:
Anker utkastelsesdom

Tenker "kreativt og utradisjonelt"

Tatt av politiet etter bråk på Skar

- Var ikke aggressive

Her er pressemeldingen:

"Skar leir har stått tomt, øde og forlatt i over fem år. Eier er Oslo kommune. Det finnes ingen konkrete planer for området. En mulighetsrapport utført på oppdrag fra Eiendom -og Byfornyelsesetaten (EBY) er av byråd Sjøtveit blitt kalt en umulighetsrapport. En gruppe unge mennesker bosatte seg i seks av bolighusene den 12.februar, 2010 og opprettet prosjektet Skar Øko Bokollektiv. Prosjektet/kollektivet ønsker å leve bærekraftig, i tråd med naturen og samtidig sette fokus på boligpolitikken som føres av Oslo kommune. Oslo er en by med mange hjemløse mennesker og folk i boligkrise som venter på sosialbolig. Samtidig selges kommunal boligmasse til private aktører for en slikk og ingenting, og bygårder, samt annen eiendom står og forfaller. Skar leir er som følge av kollektivets prosjekt blitt et naturområde som er åpnet for Oslos befolkning og hver lørdag og søndag kan turgåere og syklister nyte en kopp økologisk kaffe ved den nyopprettede økokafèen kollektivet driver. Andre aktiviteter kollektivet har satt i gang er barneaktivitetsdager og kunstutstillinger i kafèen.

Prosjektets målsetning for Skar leir er å drive et økologisk brukerstyrt kollektiv, i tråd med EU-direktivet LA21, som Oslo kommune også har vedtatt å følge. Kollektivet har ved gjentatte ganger uttrykt ønske om dialog med kommunen og EBY. Ønsket er blitt avvist. Arbeidsutvalget i Nordre Aker bydel, som Skar ligger i, har vedtatt å fremme et kompromissforslag fra beboerne i bystyret og saken er nå til politisk behandling. Kompromissforslaget går ut på å la kollektivet få bli til over sommeren og videreutvikle prosjektet for så å ta en evaluering med kommunen og Maridalens befolkning. Gruppen har også samlet inn over 300 underskrifter som støtter kompromissforslaget.

På tross av dette har EBY valgt å saksøke Skar Øko Bokollektiv for brudd på eiendomsretten. Utfallet av dommen gikk i saksøkers favør, men kollektivet har valgt å anke saken til lagmannsretten. Dette fordi saken er under politisk behandling. De har også bedt om oppsettende virkning, dvs. at de ikke blir kastet ut før saken er gjennomgått og dom vedtatt av lagmannsretten. Ønsket om oppsettende virkning ble avslått den 6. mai, 2010.

I morgen, tirsdag 11. mai, 2010 kommer politiet for å kaste ut beboerne. Mest sannsynlig kommer dette til å skje om morgenen. Vi inviterer herved presse til å komme og bivåne utkastelsen. Vi presiserer atMed vennlig hilsen

Skar Øko Bokollektiv

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua