*Nettavisen* Nyheter.

Økonom avlyser eldrebølgen

Forsker og rådgiver i Pensjonistforbundet, Sindre Farstad. mener eldrebølgenkonseptet er en bløff. Foto: (Istock / Pensjonistforbundet)

Økonom Sindre Farstad avlyser eldrebølgen og mener andelen sysselsatte ikke faller med friskere eldre. En professor er enig og kaller eldrebølgen en bløff.

20.08.18 08:36

Økonom Sindre Farstad avlyser eldrebølgen, med henvisning til at andelen sysselsatte ikke faller i framtida hvis det blir færre barn og friskere eldre.

Ideen om eldrebølgen stammer fra prognoser som viser at det i dag er 2,7 sysselsatte i sving for å forsørge hver pensjonist, mens det kun vil være 1,6 sysselsatt som gjør samme jobben i 2060, ifølge Klassekampen. Det vil kunne gå ut over velferden.

I en fersk artikkel i tidsskriftet Fagbladet samfunn & økonomi, hevder imidlertid rådgiver Sindre Farstad i Pensjonistforbundet at dette er en voldsom overdrivelse. Han legger til grunn at den yrkesaktive alderen vil øke i takt med den forventede økningen i levealder. Da vil det ikke bli færre sysselsatte sammenlignet med resten av befolkningen framover.

– Det skapes ofte et skremmebilde ved å vise at det vil være langt flere eldre i framtida. Men man må kunne forvente at en 65-åring i 2060 i gjennomsnitt er sprekere enn en 65-åring er i dag, påpeker Farstad.

Han får støtte fra professor Bjarne Jensen ved Høgskolen i Innlandet, som var redaktør for utgaven av fagbladet der artikkelen ble trykket.

Jensen kallen forestillingen om eldrebølgen er en bløff.

– Jeg mener dette er en konstruksjon laget for å skremme folk for å godta løsninger som de ellers ikke ville gått med på, sier han om begrepet «eldrebølgen».

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.