Økonomen Kiri Rusnok ny statsminister i Tsjekkia

Praha (NTB-AFP-Reuters): Tsjekkias president Milos Zeman har bedt økonomen Jiri Rusnok om å bli ny statsminister og å danne regjering.

- Kjære statsminister, takk for at du har akseptert mitt tilbud om å bli statsminister i denne vanskelige tiden, sa den venstreorienterte Zeman etter at 52 år gamle Rusnok hadde avlagt ed som landets nye regjeringssjef.

Rusnok er en alliert av presidenten, og var finansminister og industriminister fra 2001 til 2003. Han sier at han vil stable på beina et nytt kabinett i løpet av to uker, og at mange eksperter vil bli invitert til å være en del av regjeringen.

Utnevnelsen vil trolig ikke bidra til å stabilisere den vanskelige politiske situasjonen i landet, og sentrum-høyre-koalisjonen som nå forlater regjeringskontorene vil ikke støtte den nye statsministeren.

Tsjekkias forrige statsminister, Petr Necas, trakk seg forrige uke etter at kabinettsjefen hans og flere militære etterretningsledere ble pågrepet og anklaget for spionasje på blant andre Necas' kone.

Necas gjorde det for kort tid siden klart at han skal skille seg, og samtidig går ryktene om han har et forhold til kabinettsjefen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.