*Nettavisen* Nyheter.

Økonomisk krise fører til færre fødsler

København (NTB-Ritzau): Oppsigelser, usikkerhet og en presset økonomi gjør at fødselstallene har sunket i 25 av 31 vestlige land.

- Det er en klar trend. Etter at krisen rammet, har fertiliteten sunket i Europa, USA og en rekke andre av verdens rikeste land, sier seniorforsker Tomas Sobotka ved universitetet i Wien til den danske avisen Politiken.

- Jeg tror at forklaringen er at den økonomiske krisen, og den usikkerhet og frykt for arbeidsløshet som den bringer, får mange unge til å vente med å stifte familie, sier han.

Også land som Latvia er hardt rammet. Da finanskrisen skyllet inn over den vestlige verden høsten 2008, gikk landets økonomi i stå.

Kort tid etter holdt latviske kvinner nærmest opp med å føde barn. Fertiliteten raste fra 1,44 barn per kvinne i 2008 til 1,14 i 2011. Det er en enorm nedgang i den demografiske verden, der endringer ofte måles i mikroskopiske desimaler.

Tomas Sobotkas egne tall taler også sitt tydelige språk. I 2008 hadde 30 av de 31 landene han har undersøkt, stigende fødselsrater. I 2011 hadde imidlertid fødselsratene sunket i 25 land, og i fem land ble det født flere barn enn året før. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag