Gå til sidens hovedinnhold

Øksemannen planla å drepe Clinton

Pågrepet av kenyansk politi i sommer, senere løslatt, for så å reise til Danmark.

Mannen som natt til lørdag forsøkte å drepe den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard og en politimann, ble for fem måneder siden arrestert i Kenya, mistenkt for å planlegge et drapsforsøk mot USAs utenriksminister Hillary Clinton under et besøk i landet, melder danske Politiken.

Men kenyansk politi ikke hadde tilstrekkelige beviser, og måtte slippe han fri. Deretter reiste han til Danmark.

Tilhører ekstremistisk gruppe
Somalieren kom til Danmark som 16-åring, og skal ha dansk oppholdstillatelse.

Det danske sikkerhetspolitiet, PET, skal ha visst forholdene i Kenya, og har holdt et øye med mannen fordi han angivelig skal tilhøre en mindre gruppe ekstremistiske somaliere i Danmark.

Overfor den danske avisen sier PET-sjef Jakob Scharf at de ikke har hatt nok informasjon til å arrestere eller utvise mannen.

Terrorforbindelser
Ifølge PET har mannen hatt tette forbindelser til den somaliske terrororganisasjonen al-Shabaab og til al-Qaeda-ledere i Øst-Afrika. PET mener også at mannen er del av et terrornettverk med tilknytning til Danmark, som skal ha vært med å finansiere og planlegge terroraktiviteter blant annet i Somalia.

- Kan aldri garantere sikkerhet
Fredag kunne altså den 28 år gamle somalieren uhindret ta seg inn i karikaturtegner Westergaards hus. PET opplyser om at de ikke har overvåket Westergaard døgnet rundt.

Selv om sikkerhetspolitiet visste om pågripelsen i Kenya, tar de ikke selvkritikk.

- Vi kan aldri garantere 100 prosent sikkerhet for noen, særlig ikke når det er snakk om en impuls handling. Vi skal også respektere Westergaards ønske om å leve et noenlunde normalt liv, sier PET-sjef Jakob Scharf.

Oppfordrer til å drepe
Lørdag hyllet Al-Shabaab 28-åringen for drapsforsøket, men samtidig avkreftet terrororganisasjonen at han er medlem av organisasjonen, slik PET opplyste om. De oppfordret også alle muslimer i Danmark til å forsøke å drepe tegneren.

Kommentarer til denne saken