*Nettavisen* Nyheter.

Økt forskjell med Høyre

Foto: Andersen, Aleksander (NTB scanpix)

88 prosent av landets kommuner vil få lavere inntekter med Høyres politikk.

12.06.12 22:06

Det går fram av en statisk beregning i kommunalkomiteens innstilling om neste års kommuneøkonomi.

- Med Høyre i regjeringsposisjon vil over 3,2 millioner innbyggere få et svekket velferdstilbud, sier stortingsrepresentant Ingalill Olsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Dette er for så vidt riktig, men endringene blir ikke så dramatiske når det tas hensyn til øvrige endringer som vi skisserer, sier Høyres Trond Helleland.

Arbeidsplasser

Høyre foreslår to vesentlige endringer i inntektssystemet for kommunene. Partiet vil la kommunene få beholde en større andel av de ordinære skatteinntektene. I tillegg går partiet inn for at kommunene der arbeidsplassene er skal få beholde rundt ti milliarder kroner av selskapsskatten.

- For oss er det viktig å ha et inntektssystem som stimulerer kommunene til å etablere private arbeidsplasser, forklarer Trond Helleland.

- Men vi må gjøre noen justeringer og kan ikke innføre det nye systemet over natta. Her må vi finne en rimelig balanse, poengterer Høyres talsmann.

Økte forskjeller

Helleland innrømmer imidlertid at noen skattesterke kommuner og de typiske kraftverkskommunene vil komme positivt ut. Ingalill Olsen mener derfor at kritikken holder mål.

- Høyre vil øke forskjellene i Norge. Kommuner med svake skatteinntekter blir fattigere mens kommuner med høye inntekter blir rikere. Høyre ønsker å gi mye til de få ved å ta fra de mange, sier Olsen.

- Når ni av ti kommuner får lavere inntekt, så vil det gå ut over velferdstilbudet i disse kommunene. Vi får altså større forskjeller kommunene imellom. Det betyr forskjeller i velferdstilbudet til innbyggerne, sier Ap-talskvinnen.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag