Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økt frykt for terrorvirus

Foto: (TV 2 Nettavisen/CS)
Sist oppdatert:
Leder Christophe Birkeland i Varslingssentral for digital infrastruktur (VDI) mener faren for terrorvirus øker. Sobig har vist hvor sårbart datasystemer kan være.

Tenk deg at all internett forsvant. Dataanlegg ble satt ut av funksjon. Informasjon sletta i store bedrifter og offentlige institusjoner. Da har du også tenkt konsekvensene av en terroraksjon via nettet.

VDI analyserer trafikk på infrastruktur på oppdrag fra Politiets sikkerhetspolitiet og Forsvarets etterretningstjeneste. VDI er underlagt nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), men samarbeider med de andre tjenestene og skal avdekke angrep på norsk infrastruktur, statlige institusjoner og store viktige norske bedrifter.

500.000 innbruddsforsøk

Den siste uken har viruset Sobig vist hvor sårbart datasystemene er. Foreløpig har ikke Sorbig ført til alvorlige skader, men leder Christopher Birkeland frykter at farlige virus kan komme.

- At sannsynligheten øker for at et terroranslag skal komme den veien tror jeg ikke det er noen tvil om. Terrorgrupper har etter hvert fått kompetanse til å ta i bruk metoder over internett til å lamme samfunnskritiske funksjoner, sier Birkeland til TV 2.

Varsler om angrep

VDI skal altså varsle om angrep mot infrastruktur som forsvaret, strømleverandører, finansinstitusjoner og banker. Alarmen går når såkalte «sniffere» ved de ulike bedriftenes brannmurer registrere et forsøk på innbrudd.

Gjennom sine samarbeidspartnere kan VDI i noen tilfeller også få informasjon om et planlagt angrep. Hvor mange alvorlige angrep VDI har oppdaget er hysj hysj,

- Vi ønsker å avdekke angrepene så tidlig som mulig. Helst før angrepene realiseres, sier Birkeland.

Han sier at bedrifter i dag er flinke til å beskytte seg med brannmurer.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!