Gå til sidens hovedinnhold

Økt pågang fra arbeidsledige EU-borgere

Bergen (NTB): Stadig flere arbeidsledige søreuropeere drar til Norge for å finne lykken. I stedet ender de opp uten jobb og må bo på gaten.

Skatteetaten skrev i fjor ut over 1.000 nye skattekort til spanjoler. Det er en økning på 33 prosent fra året før. Antall grekere som søkte skattekort i fjor økte med 82 prosent fra året før. Antall italienere økte i samme periode med 6 prosent, skriver Vårt Land.

Men ikke alle får sjansen til å bruke skattekortene. Mange blir gående arbeidsledige i flere måneder. - Virkeligheten er veldig annerledes, sier spanske Gonzalo Marina. Han dro fra kone og to barn for å skaffe seg jobb i Norge etter at han ble arbeidsledig i Spania. I Norge kjenner han ingen, han snakker ikke norsk og overlever ved å bo på gaten og å benytte seg av gratis mattilbud i Robin Hood Huset og hos Kirkens Bymisjon i Bergen.

Siden mars i fjor har Robin Hood Huset mottatt 250 andre i samme situasjon. Noen er høyt utdannede, noen er fagarbeidere og noen er ufaglærte.

- En ung gutt fra Spania sov på gaten i tre uker i høst. En tysker sover i en hule ved Nygårsbroen, sier daglig leder Marcos Amano ved Stiftelsen Robin Hood Huset. Han viser til at arbeidsmarkedet i Norge stiller krav til språk, formalkompetanse, attester og referanser. - Det er få jobber man kan gå rett inn i, sier Amano.

Kirkens Bymisjon, Caritas Norge og Frelsesarmeen melder om økende pågang ved sine lavterskeltilbud i Oslo. Kapasiteten er sprengt mange steder. Kafeen Møtestedet hadde i fjor 50.000 besøkende. Tidligere har kafeens brukere vært østeuropeere. Nå er det stadig flere spanjoler, portugisere, italienere og grekere som benytter seg av tilbudet. (©NTB)

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett