*Nettavisen* Nyheter.

Økt press på Syrias president

Foto: (Scanpix)

- Hvis jeg var i hans sko, ville jeg gå av.

15.11.11 12:31

Grunnlaget for makt smuldrer bort for Syrias president Bashar al-Assad.

Stadig flere stiller krav om at han nå må gå av. Selv tidligere nære venner snur nå ryggen til regimet på grunn av deres brutale forsøk på å slå ned på opposisjonen i landet.

Jordans konge på banen

Det internasjonale oppropet mot presidentens avgang ble ikke mindre forsterket da Jordans kong Abdullah II uttalte følgende mandag:

- Hvis jeg var i hans sko, ville jeg gå av.

- Jeg ville fratre, og være sikker på at den som kommer etter meg, har mulighet til å forandre det status quo som vi nå opplever, sier Abdullah i et intervju med BBC.

Skarp tone

Selv Tyrkia har skjerpet tonen da utenriksminister Ahmet Davutoglu kommenterte hendelsene i helgen. Store folkemasser angrep både den tyrkiske og saudiarabiske ambassaden i Damaskus og Latakia. Også Qatars og den franske ambassadens bygninger ble utsatt for ødeleggelser uten at de syriske sikkerhetsstyrkene grep inn.

- Vi tar avstand fra disse angrepene, og vi vil bistå det syriske folket i deres legitime kamp, sa Davutoglu i en tale til det tyrkiske parlamentet, melder AFP.

Han poengterte at det ikke lenger er mulig å stole regimet i Syria.

Disse siste utspillene kommer like etter helgens beslutning fra den arabiske liga om å suspendere Syria inntil videre. Det kan være et vendepunkt for opprøret som har pågått siden i fjor vår.

Vil ha 500 observatører

Fra Syria har reaksjonene svingt mellom sinne, fordømmelse og tilnærmelser for å prøve å sette i gang nye forhandlinger og unngå en fullstendig isolasjon. Men meldingene fra Damaskus har blitt møtt med taushet.

Den arabiske liga vil heller sende 500 observatører til Syria og krever garantier fra regjeringen for deres sikkerhet, opplyste organisasjonen generalsekretær Nabil al-Arabi på mandag.

Ifølge Reuters skal Syria være klar til å akseptere observatører, og blant disse skal det være både leger og soldater.

Nærmere 40 drept i kamper

Mandag kommer det også meldinger om at opprørerne har tatt til våpen og kjemper mot Assads styrker i sørlige deler av Syria.

Ifølge aktivister er 40 syrere rapportert drept i kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere nær grensen til Jordan. Reuters skriver at det er første gang det kommer rapporter om væpnet motstand mot president Bashar al-Assad i denne delen av regionen.

Lokale aktivister forteller til nyhetsbyrået at syriske regjeringsstyrker har drept 20 personer i et angrep på byen Khirbet Ghazaleh og i påfølgende kamper nær byen. Disse skal være avhoppere fra hæren, opprørere og sivile. Menneskerettsorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights opplyser til AFP at de har fått melding om at minst 16 sivile og 19 soldater eller politifolk er drept i området.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.