RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Wild Salmon Circle)

OL-protest mot Norge

Sist oppdatert:
Norske lakseselskaper får gjennomgå av kanadiske aktivister.

De siste dagene har det løsnet for Norge på medaljefronten, men ikke all oppmerksomheten Norge får er positiv.

NA24 - din næringslivsavis

Denne lørdagen blir det avholdt en demonstrasjon mot norske lakseoppdrettsselskaper i OL-byen Vancouver. Demonstrasjonen er organisert av aktivister fra de kanadiske organisasjonene Wild Salmon Circle, som kommer fra British Columbia, der lekene avholdes.

Se video fra protestaksjonen under Norge-Canada i ishockey nederst i saken.

- Vi håper å få verdenssamfunnet med på laget for å redde villaksen her i Canada og verden rundt, sier Rick Glumac, en av medlemmene av organisasjonen, i en pressemelding.

Norske selskap er skyteskiven
Det er de norske selskapene Grieg, Marine Harvest og Cermaq som er aktivistenes skyteskiver. Til sammen skal de norske selskapene eie 90 prosent av all lakseoppdrett i den kanadiske provinsen.

Bekymringene blant aktivistene er relativt like som her hjemme. Wild Salmon Circle frykter at villaksen vil bli utryddet som følge av lakselus og virus som oppstår ved oppdrettsanleggene. Gruppen mener anleggene må flyttes vekk fra områder med villaks.

Protestene møtes ikke med forståelse fra oppdrettsbransjen.

De kanadiske aktivistene mener lakselus dreper villaksen. Oppdrettsselskapene mener de ikke har dekning for påstandene.
De kanadiske aktivistene mener lakselus dreper villaksen. Oppdrettsselskapene mener de ikke har dekning for påstandene.

- Grunnløse påstander
- Ifølge kanadiske myndigheter er det ikke grunnlag for å si at lakselus skader villaks, sier Cermaq-direktør Lise Bergan til NA24.

Bergan viser til det kanadiske departementet for fiskerier og hav, BFO. Ifølge departementets hjemmesider viser studier gjennomført av BFOs forskere ingen statistisk signifikante forskjeller på størrelsen og helsetilstanden til villaks med og uten lakselus.

Les også: Lakselus sprer dødelig parasitt

- Det har vært mye fokus på nedadgående trender på ”pink salmon”. Nå kommer denne laksen tilbake i kjempemengder, og da endrer de fokus, sier direktøren om naturvernaktivistene.

Samarbeid med urbefolkningen
Bergan hevder at Cermaq driver «godt, miljømessig». I tillegg fremhever hun at de arbeider med å få til et tett samarbeid med den kanadiske urbefolkningen, kalt First Nations, som har rettigheter i lakseområdene.

- Vi har en samarbeidsavtale med First Nations på vestsiden av Vancouver Island, og vårt mål for er å ha tilsvarende avtaler med First Nations i alle områdene vi har anlegg, forteller hun.

Wild Salmon Circle. Oktober. Laks. Protest
Wild Salmon Circle. Oktober. Laks. Protest

- Appell til nordmenn
Naturvernerne er imidlertid ikke overbevist. De mener det kanadiske fiskeridepartementet er i lommen til oppdrettsselskapene av økonomiske årsaker.

- Vi appellerer til norske politikere, media og spesielt Norges innbyggere for å sette press på disse selskapene for å flytte oppdrettsanleggene ut av migrasjonsrutene til vår villaks, sier Glumac.

Demonstrasjonen vil bli avholdt i Vanier Park klokken 13.00 lokal tid, eller 22.00 norsk tid. Ved forrige demonstrasjon i oktober deltok 600 mennesker, ifølge organisasjonen selv. Det vil vise seg om de klarer å få trommet sammen flere denne gangen.

Følgende video viser en lakselusprotest organisert av naturvernorganisasjonen Common Sense Canadian i forbindelse med Norge kamp mot Canada i ishockey:

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere