OL-utøverne får protestere på pressekonferanser

Foto: NTB Scanpix

Men protester under konkurransene eller i forbindelse med seiersseremoniene kan bli straffet.

27.01.14 21:31

Thomas Bach, den tyske presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK), sier at det ikke er noe i veien for at utøverne kan komme med protester og politiske utsagn i forbindelse med pressekonferansene, men ute på arenaene og i forbindelse med premieutdelingene er det strengt forbudt.

- Det er helt klart at lekene ikke kan brukes til politiske demonstrasjoner uansett hvor gode de måtte være, sier den 60 år gamle tyskeren. Han overtok som IOK-president etter Jacques Rogge i september i fjor.

Han sier også at en hver utøver som bryter reglene med tanke på politiske protester under konkurransene eller i forbindelse med seiersseremoniene kan bli straffet.

- Vi i IOK kommer til å se på hver sak for seg, dersom det skulle oppstå situasjoner, og hver eventuelle sak kommer til å bli behandlet individuelt, sier Bach.

Frihet til å snakke

Tyskeren sier også at det er en hver utøvers rett til å kunne snakke fritt om det han eller hun ønsker, men det må skje i forbindelse med pressekonferansene.

Da Bach snakket om eventuelle protester i forbindelse med Sotsji-OL, var det noen som mente han instruerte utøverne om hvordan de skulle oppføre på de forskjellige arenaene og områdene i OL.

- Hvis det er en konklusjon som kan trekkes etter det jeg sier om protester og muligheten til å komme med politiske uttalelser i Sotsji, ja, så har jeg ikke noe imot den konklusjonen, sa IOK-presidenten.

- Det er veldig ofte slik at bekymringen for at det skal oppstå dramatiske episoder før et OL starter alltid er til stede. Men når lekene kommer i gang, skjer det ofte at det blir idretten og utøverne som kommer i fokus på grunn av deres prestasjoner, sier Bach. Han tror helt sikkert det kommer til å bli slik i Sotsji også.

God atmosfære

Thomas Bach sier han er sikker på at OL i Sotsji kommer til å bli holdt i en god atmosfære. Det er første gang han kommer til å være med i OL som sjef for IOK.

- Det er klart jeg både er spent og gleder meg til å være med i mine første vinterleker som IOK-president. Det blir spesielt, men jeg må også få si at jeg er overbevist om at Sotsji-OL kommer til å bli en stor suksess, sier Bach.

Han sier også at han har stor respekt og tro på det russiske sikkerhetsopplegget.

- Jeg er helt overbevist om at sikkerheten blir ivaretatt på en slik måte at OL blir trygt for både utøvere, tilskuere og alle andre som er til stede, sier IOK-presidenten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.