RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OL-utøverne får protestere på pressekonferanser

Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Men protester under konkurransene eller i forbindelse med seiersseremoniene kan bli straffet.

Thomas Bach, den tyske presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK), sier at det ikke er noe i veien for at utøverne kan komme med protester og politiske utsagn i forbindelse med pressekonferansene, men ute på arenaene og i forbindelse med premieutdelingene er det strengt forbudt.

- Det er helt klart at lekene ikke kan brukes til politiske demonstrasjoner uansett hvor gode de måtte være, sier den 60 år gamle tyskeren. Han overtok som IOK-president etter Jacques Rogge i september i fjor.

Han sier også at en hver utøver som bryter reglene med tanke på politiske protester under konkurransene eller i forbindelse med seiersseremoniene kan bli straffet.

- Vi i IOK kommer til å se på hver sak for seg, dersom det skulle oppstå situasjoner, og hver eventuelle sak kommer til å bli behandlet individuelt, sier Bach.

Frihet til å snakke

Tyskeren sier også at det er en hver utøvers rett til å kunne snakke fritt om det han eller hun ønsker, men det må skje i forbindelse med pressekonferansene.

Da Bach snakket om eventuelle protester i forbindelse med Sotsji-OL, var det noen som mente han instruerte utøverne om hvordan de skulle oppføre på de forskjellige arenaene og områdene i OL.

- Hvis det er en konklusjon som kan trekkes etter det jeg sier om protester og muligheten til å komme med politiske uttalelser i Sotsji, ja, så har jeg ikke noe imot den konklusjonen, sa IOK-presidenten.

- Det er veldig ofte slik at bekymringen for at det skal oppstå dramatiske episoder før et OL starter alltid er til stede. Men når lekene kommer i gang, skjer det ofte at det blir idretten og utøverne som kommer i fokus på grunn av deres prestasjoner, sier Bach. Han tror helt sikkert det kommer til å bli slik i Sotsji også.

God atmosfære

Thomas Bach sier han er sikker på at OL i Sotsji kommer til å bli holdt i en god atmosfære. Det er første gang han kommer til å være med i OL som sjef for IOK.

- Det er klart jeg både er spent og gleder meg til å være med i mine første vinterleker som IOK-president. Det blir spesielt, men jeg må også få si at jeg er overbevist om at Sotsji-OL kommer til å bli en stor suksess, sier Bach.

Han sier også at han har stor respekt og tro på det russiske sikkerhetsopplegget.

- Jeg er helt overbevist om at sikkerheten blir ivaretatt på en slik måte at OL blir trygt for både utøvere, tilskuere og alle andre som er til stede, sier IOK-presidenten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere