6. januar befant en mobb bestående av illsinte Trump-tilhengere seg i sentrum av Washington, D.C.. Ettermiddagen startet med en tale fra sittende president Donald Trump utenfor Det hvite hus.

Trump snakket om at presidentvalget var «stjålet» og egget folkemengden foran han til å marsjere mot Kongressbygningen.

– Vi kjemper som et helvete. Vi kjemper som et helvete. Hvis du ikke kjemper som et helvete, vil du snart ikke ha et land lenger, sa presidenten.

– La oss gå nedover Pennsylvania Avenue [gaten opp mot Kongressbygningen]. Gud velsigne dere og og gud velsigne USA, sa Trump.

Etter å ha hørt deres president tale til dem utenfor The hvite hus, gikk de i samlet flokk mot Kongressbygningen. I tallet var de omkring 8.000.

OL-svømmer stormet inn

Innenfor Kongressbyggets vegger satt USAs senatorer og kongressmedlemmer. De var samlet for å for å gjennomføre en formell godkjenning av valgresultatet.

Men det skulle vise seg å bli vanskeligere å gjennomføre enn man skulle tro. Trump-mobben utenfor brøt opp de oppsatte sperringene og gikk til angrep på politistyrkene som var der for å holde ro og orden.

De brøt opp dører og vinduer og stormet inn i bygningen.

Én av de som var med på stormingen var Klete Keller (38). Iført en amerikansk OL-jakke ble han filmet mens han stod å knuffet mot politiet langt inne i Kongressbygget.

I videoen nederst i vinduet under kan man se OL-svømmeren ta del i kongress-stormingen:

Les også: Tidligere OL-vinner pågrepet etter kongress-storming

Ødela SIM-kort og kastet OL-jakke

OL-jakken hadde ikke Keller kjøpt, den hadde han fått udelt. Han er nemlig en tidligere merittert svømmer.

Hvis du fulgte på svømmestafetten under OL i 2000, 2004 eller i 2008 har du kanskje sett han svømme inn til edelt metall. I alt har den Las Vegas-fødte svømmeren to gullmedaljer fra OL, samt et sølv og to bronse.

I etterkant av 6. januar ødela Keller SIM-kortet sitt og han kastet OL-jakken han hadde på seg dagen kongressen ble stormet.

Kort tid etter ble likevel Keller identifisert, og den 14. januar ble han pågrepet av politiet. Han ble siktet for sivil ulydighet, å ha hindret en offentlig tjenestemann og å ha tatt seg inn i en bygning med begrenset adgang. I alt ble det listet opp syv tiltalepunkter knyttet til sivil ulydighet.

Les også: «Sjaman» vil erklære seg skyldig etter storming av Kongressen

Etter noen uker i fengsel ble Keller løslatt mot kausjon. I en rettshøring i mars erklærte Keller seg ikke skyldig på alle tiltalepunkter.

Saken var dog ikke ferdig behandlet i rettsvesenet. Og siden mars har saken ligget på is, i påvente av videre rettsprosess og straffeutmåling.

Legger kortene på bordet

Men onsdag tok saken en ny vending. Etter å ha nektet for å ha gjort noe ulovlig og vært delaktig vedrørende kongress-stormingen, har Keller inngått en tilståelsesavtale med påtalemyndigheten. I tilståelsen vedkjenner han at han var med på å hindre valgkollegiet å gjøre jobben sin, den 6. januar.

CNN skriver at Keller i tillegg planlegger å samarbeide ytterligere med justisdepartementet og potensielt vitne mot andre som var delaktige i kongress-stormingen.

Selv om OL-svømmeren nå har tilstått, er det fortsatt ikke sikkert at han slipper å sone i fengsel, for som tidligere nevnt er ikke straffutmålingen fastsatt.

– Han prøver åpenbart å gjøre opp for den elendige avgjørelsen han tok 6. januar. Han skammer seg over det han har gjort og han ønsker å gjøre opp for seg for retten og det amerikanske folk, sier Kellers forsvarer Edward MacMahon ifølge kanalen.