(NORDREISA)Nord 24: Ola Amundsgård (25) fra Nordreisa i Troms er et godt bevis på at poker kan være lukrativt.

På skattelistene som offentliggjøres i dag står Ola Amundsgård (25) oppført med inntekt på 12,6 millioner norske kroner. I tillegg etablerte pokerspilleren – og gründeren – selskapet Amundsgård Holding AS den 2. november 2013.

Selskapet drev med et overskudd etter skatt på like i overkant av to millioner kroner i 2013.

2014 er godt i gang. Det samme gjelder for hendene til nordreisamannen. De fire siste årene har Ola vært topp tre på inntektstoppen i pokerverden, og ser ut til å fortsette i samme spor, skriver Nord 24.

– Det ser ut som det går mot et omtrent like bra år som i 2013, sier Amundsgård om statusen midtveis i oktober.

Lang historie

Men historien om Ola Amundsgård (25) – nå en av verdens soleklart fremste nettpokerspillere – handler om mer enn en gutt som bare var heldig med kortene.

– Det begynte som en hobby. Man ble motivert av det var lettjente penger, og historier om folk som levde av det, innleder Amundsgård fra godstolen i sin splitter nye enebolig.

–Men jeg fant ut at det ikke er lettjente penger. Det er hardt arbeid. Du må være strukturert og ha kontroll på følelser. Det samme gjelder håndtering av penger. Du trenger også en veldig profesjonell tilnærming til spillet om du skal lykkes, sier han til Nord 24.

Lest 40 bøker

Amundsgård har lest rundt 40 bøker om poker og spillteori. I tillegg har han studert informatikk i to år på universitetsnivå.

– Du får alle verktøyene (informatikkstudiet) til og logisk kunne bryte ned en pokerhånd. Verktøy i form av at du får en dybde i statistikk og matematikkfagene. Det var først i løpet av studiet at jeg fikk en mer strukturert tilnærming til poker.

– Hva er det meste du har vunnet på én hånd?

– 220.00 dollar (omtrent 1,4 millioner norske). Den dagen jeg har spilt inn mest, vant jeg én million dollar (omtrent 6 mill. norske). Det var på 11 timer. Det er min største pokerdag noensinne.

Utfordringer

– Hvordan preger mangemillionær-tilværelsen en 25-åring?

- Jeg føler meg privilegert som har fått den muligheten jeg har fått. Samtidig som jeg har en veldig økonomisk frihet, kan det være utfordrende å ha så mye penger mellom fingrene når man er såpass ung, sier han til Nord 24.

Han har helt sluttet å satse med egne penger, og forvalter nå kun kapital for andre pokerspillere – mot at de deler en eventuell fortjeneste.

– Det er sånn sett en drømmesituasjon ettersom jeg ønsker å ta ned all risiko. Nå forvalter jeg andres kapital, og er veldig ydmyk i forhold til den oppgaven.

Forretningsmann

Det er imidlertid ikke bare med «AA» på hånda Amundsgård gjør det skarpt. Eiendom og aksjer er andre felt som har vekket forretningsmannens interesse.

Han har nylig investert i en bygård til 8 millioner kroner i Tromsø sentrum. I tillegg har han anskaffet eneboligen han selv bor i. Eiendommen i Tromsø sentrum kostet 8,5 millioner kroner, og har et bruksareal på 194 kvadratmeter.

– Synes du det er råflott å bo i en enebolig til over 8 mill.?

- Både og. Jeg har blant annet kontor i hele kjelleretasjen. Det er godt å kunne skille jobb og privatliv. Det har vært viktig for meg. I tillegg har det vært en guttedrøm å kjøpe et hus for pokerinntektene, svarer Amundsgård, mens han viser Nordlys rundt i den enorme villaen.

Startet spillselskap

På ferden avslører han at han i tillegg har lagt ned mye tid og ressurser de siste seks månedene på spillsiden Fantasybet.com, som nylig er lansert.

- Det er akkurat det samme som Fantasy Premier League, bare man kan satse penger på eget lag i både ukentlig og sesongbaserte spill. Lignede spill har blitt ekstremt populært i statene på NFL (amerikansk fotball), NBA (basket) og NHL (hockey), så dette er noe jeg har stor tro på. Jeg tror for eksempel en liga som eliteserien i Norge kunne trengt noe lignende. En fin måte å skape blest rundt ligaen på, forklarer Amundsgård til Nord 24.

– Bør legaliseres

Pokerprofilen, som altså har flere jern i ilden, tror og håper på legalisering av poker i nær framtid.

– Det ser ut som det kan skje noe. Det blir i alle fall diskutert på tinget. Jeg håper NM kan bli spilt på norsk jord snart. Men hvis pokerspillet legaliseres bør man få til en anordning hvor også breddeidretten får en del av kaka. Jeg syns dagens monopol i spill-Norge er for konservativt og gammeldags. Staten går egentlig glipp av gode inntekter, fastslår han, og ser få grunner til at poker fortsatt er ulovlig i Norge, sier han til Nord 24.

– Folk bør ha friheten til det, og jeg syns ikke poker er «farligere» enn flere av spillene Norsk Tipping tilbyr. Samtidig er poker en voksende sport som stiller intellektuelle krav. I tillegg har alle mennesker en «fair» sjanse til å være med – i likhet med sjakk.

Sjakk, som også har fenget Amundsgårds interesse. Under sjakk-OL besøkte faktisk den russiske stormesteren Peter Svidler Olas bopel.

– En journalist tok kontakt og jeg inviterte både journalisten og Svidler. Vi tok en kaffe og snakket poker.

– Jeg har spilt mye poker på nett mot denne mannen. Jeg beundrer sjakkspilleres intellekt, avslutter Amundsgård.

Les flere saker hos Nord 24.