Ola Borten Moe: - Vi har ikke råd til å skru igjen oljekranen nå

Sp-nestleder Ola Borten Moe er tidligere olje- og energiminister. 

Sp-nestleder Ola Borten Moe er tidligere olje- og energiminister.  Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Sps nestleder med klar tale på Sps landsmøte.

23.03.19 15:10

HAMAR (Nettavisen): Nestleder i Senterpartiet (Sp) og tidligere olje- og energiminister, Ola Borten Moe, sa selvsikkert fra talerstolen at partiet bør kunne vokse enda høyere.

Partiet snuser snart på rekorden fra 1993 på 16,7 prosent, men Borten Moe rettet en pekefinger mot at:

- Oljeinntektene har skapt en overflod som har bidratt til å skape en oppfatning av at det er «mye vi har råd til å la være», mener Sp-nestleder Ola Borten Moe.

Les også

- De ser ikke så lykkelige ut, men ...

Han viste til at finnene er verdens lykkeligste:

- Selv om det ikke ser sånn ut, spøkte han - og fortsatte litt mer alvorlig:

– Det finske statsbudsjettet er per innbygger på 39 prosent av det norske. Det sier noe om hvor store kutt det norske samfunnet må gjennomføre hvis oljeinntektene tas ut av ligningen, sa Moe i sin innledning lørdag.

Han har ledet utvalget bak rapporten «Norsk verdiskaping på norske ressurser» og tok et oppgjør med dem som mener vi har råd til å avvikle olje- og gassproduksjonen.

- Petroleumsvirksomheten skaper for store inntekter til at vi har råd til å legge den ned nå, mener Borten Moe, tidligere olje- og energiminister og medeier i oljeselskapet Okea.

Les også

- I ferd med å viskes ut

– Sammenhengen mellom verdiskaping og velferd er i ferd med å viskes ut. Det er blitt skapt en holdning om at det er så mye vi har lov til å la være, at vi får det vi trenger uansett. Det er en holdning som er usunn på lengre sikt, sa han.

– Jeg tror overfloden vår delvis kan forklare denne holdningsendringen som sakte, men sikkert har vokst fram i Norge, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.