RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ola og Kari mindre shoppinglystne

Sist oppdatert:
En fersk undersøkelse tyder på at nordmenn ønsker å holde igjen på forbruket. Færre enn tidligere planlegger å bruke mer penger. Merkelig nok er det samtidig færre som ønsker å spare mer
Dette fremkommer i det siste forbrukerbarometeret MMI har utført for DnB NOR.

Rundt 20 prosent svarer nå at de ønsker å bruke mer penger på forbruk. Det er lavere enn i mai da 27 prosent uttalte det samme. I fjor på denne tiden var det 23 prosent av de spurte i DnB NORs forbrukerbarometer som planla å bruke mer penger.

- Folk er tilbøyelige til å forbruke mindre nå enn de var tidligere i år. Den lave renten har gitt mange økonomisk handlefrihet til å realisere sine forbruksønsker de siste årene. Behovet for å øke forbruket er kanskje ikke så stort lenger. Dessuten ligger arbeidsledighet og økte strømpriser bak og lurer, sier Aud-Helen Rasmussen, forbrukerøkonomen i DnB NOR.

I samme undersøkelse fremgår det at spareviljen er høy, men at det er færre som er villig til å øke sparingen det neste året. Mens det i mai var 45 prosent som sa at de ville spare mer, er det nå 40 prosent som sier det samme.

- Når færre sier at de vil spare mer, skyldes det trolig at sparingen over tid har vært på et stabilt høyt nivå, sier Rasmussen. Hun viser blant annet til den sterke økningen i forsikringssparing det siste halve året. Ifølge livselskapet Vital ble premieinntektene i personmarkedet mer enn doblet i første halvår, og forsikringsprodukter med rentegaranti økte mest.

DnB NORs forbrukerbarometer gjennomføres fire ganger i året og tusen personer intervjues.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere